hírek

2021. október 4. hétfő

A húsz éve indult Sapientia egyetemet ünnepelték

A romániai rendszerváltozás óta eltelt 31 év egyik legjelentősebb erdélyi magyar eseményének tekintették a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) húsz évvel ezelőtti elindítását az évforduló alkalmából rendezett október 3-i csíkszeredai ünnepség szónokai – közölte az MTI.
2021. október 3. vasárnap

Kitüntették Pataki István partiumi költőt

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán vehette át a díjazott egy bensőséges ceremónia keretében szeptember 30-án a neki megítélt magyar állami kitüntetést, a Magyar Érdemkereszt polgári tagozatának legmagasabb fokozatát.
2021. szeptember 30. csütörtök

Tisztújítást tartottak az EMNT Bihar megyei szervezetében

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megyei szervezeteiben ezekben a napokban zajlanak a tisztújítások. A Bihar megyeiben is sor került erre szeptember 28-án, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.
2021. szeptember 24. péntek

Politikatörténeti adalékok/előzmények a jelenlegi román kormánykoalíció által előirányzott kisebbségi törvényhez

Németh Csaba volt szenátor megítélése szerint „az 1989 decembere utáni hazai magyar politizálás legnagyobb hiányossága, hogy nem került tető alá egy átfogó nemzetiségi-kisebbségi törvény”.
2021. szeptember 19. vasárnap

Egykori politikai elítéltek találkoztak Nagyváradon

Sokéves hagyomány, hogy az erdélyi politikai elítéltek évente találkoznak egymással a Székelyföldön vagy a Partiumban. E bajtársi összejöveteleken nagyrészt az 1956-os magyarországi forradalom hatására Erdélyben is beindult mozgolódások, szervezkedések egykori részvevői vesznek részt, akikre lecsapott a diktatúra megtorló gépezete, de a más kirakatperekben elítéltek is jelen vannak.
2021. szeptember 19. vasárnap

Újvárossy Ernő emlékeztek Temesváron

Az 1989-es temesvári népfelkelés első mártírjának tekintett Újvárossy Ernő építőmérnökre emlékeztek egy maroknyian Temesvárott, az erzsébetvárosi temetőben található sírjánál 2021. szeptember 17-én. Harminckét esztendővel ezelőtt veszítette életét tragikus körülmények között Tőkés László akkori temesvári lelkipásztor gyülekezetének oszlopos tagja. A megemlékezést az 1989-es Temesvári Emlékbizottság és a temesvári református egyházközségek szervezték és hirdették meg.
2021. szeptember 9. csütörtök

Egy emlékezetes nap felidézése

A 12. Kolozsvári Magyar Napokat – amelyet a szervezők és a lokálpatrióták Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként emlegetnek – 2021. augusztus 17–22. között rendezték meg a kincses városban, idén több mint 200 programmal, közel 50 programhelyszínen. A nemzeti ünnepet követő augusztus 21-e nemcsak a művelődés, a művészetek, a közösségépítés és a szórakozás napja volt, hanem az emlékezésé, a főhajtásé is.
2021. szeptember 7. kedd

Múltidézés irodalmi keretek között – Nagyvárad visszatérésének emléknapján

A Magyar Polgári Egyesület által létrehozott Polgári esték nevű rendezvénysorozat keretében ez évben is emlékezésnek adott helyet Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumterme szeptember 6-án, a „város visszatérésének” évfordulóján. Ezen a napon vonult be ugyanis 1940-ben Váradra a Magyar Királyi Honvédség, nyomában pedig a magyar közigazgatás az augusztus 30-i bécsi döntéssel megállapított menetrendend szerint.
2021. szeptember 6. hétfő

„Magyarország biztos pont a jelenlegi, bizonytalan világban”

A Polgári Magyarországért Alapítvány hagyományos kötcsei rendezvényét, a Polgári Pikniket a tavaly nem tartották meg a koronavírus-járvány miatt, ám a helyzet azóta javult annyit, hogy az idén megrendezhették a Somogy megyei település Dobozy-kúriáján.
2021. szeptember 1. szerda

Emkléktáblát állítottak Tőkés Istvánnak

Az unokák kezdeményezésére emléktáblát állítottak dr. Tőkés Istvánnak a kolozsvári épületegyüttesben, ahol élt és alkotott a néhai egyetemi tanár, az Erdélyi Református Egyházkerület egykori főjegyzője.

összesen: 2018 db | 10 db/oldal

első vissza 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 következő utolsó

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010