2013. május 22. szerda
Send this article Print this article

Tiltakozás a kolozsvári Kétágú templom épületét veszélyeztető építkezés ellen

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elkötelezett támogatásáról biztosítja a kolozsvári Kétágú templom kertjében, 2013. május 26-án sorra kerülő nyilvános tiltakozást.



   Teljes mértékben egyetértünk az Erdélyi Református Egyházkerülettel és a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközséggel abban, hogy a Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub által építendő intézmény- és sportkomplexum nem illik az impozáns műemléktemplom közelébe, és magára az épületre nézve is komoly veszélyt jelent.
   Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bár a területileg illetékes műemlékvédelmi hatóság elutasította az építkezési engedélyt, a bukaresti hatóság mégis felülbírálta és jóváhagyta a döntést. A hasonló helyzetek újfent megerősítenek bennünket abban, hogy önrendelkezésre van szükségünk. Csak ezáltal érhetjük el ugyanis, hogy ha megalapozott szakmai érvek alapján valamit nem fogad el egy helyi közösség, akkor azt senkire ne kényszeríthesse rá Bukarest.
   A Kétágú templom Kolozsvár kulturális örökségének része, az épület és környéke pedig a belvárosnak már amúgy is forgalmas pontja, melyet káros további építkezésekkel terhelni. Az Európai Unióban a belvárosok épületei, terei és környezete a műemlékvédelem kiemelt területei, melyeket fejlettebb országokban úgy őriznek és védenek, hogy közben naponta turisták ezrei csodálhatják azokat. Kolozsvár a közeljövőben Európa kulturális fővárosa kíván lenni. Márcsak erre való tekintettel is felhívjuk az illetékesek figyelmét arra, hogy a hasonló beruházások maradandó károsodást okoznak a város szívében, nem beszélve a templom épületének közvetlen veszélyeztetettségéről. Ami pedig a „Kincses Kolozsvár” magyar közösségének és történelmi magyar egyházainak nemzeti és kulturális örökségét illeti: a brutális módon felszámolt kolozsvári Hóstát központi temploma elleni merényletkísérlettel szemben kétszeresen is felemeljük szavunkat.
   Arra kérjük a kolozsváriakat, a városban élő egyetemi hallgatókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tiltakozáson, és ezáltal is fejezzék ki nemtetszésüket az építkezéssel kapcsolatban!
 
Kolozsvár, Strasbourg
2013. május 22.
 
 
Az EMNT elnöksége:                                        A Néppárt elnöksége nevében:
    Tőkés László elnök                                                       Toró T. Tibor elnök
 Sándor Krisztina ügyvezető elnök 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010