2019. március 20. szerda
Send this article Print this article

Mandátumzáró konferenciát rendeztek az Európai Parlamentben

2019. március 19-én az Európai Parlament brüsszeli székhelyén Tőkés László EP-képviselő irodájának szervezésében mandátumzáró konferenciát rendeztek Unió Erdéllyel – Unió Európával címmel.



Az eseménynek az adta az apropóját, hogy 12 évnyi szolgálat után Tőkés László idén befejezi képviselői tevékenységét, a cím pedig arra utal, hogy 2007-ben, első mandátumának megszerzésekor az „Unió, Erdéllyel!” volt választási kampányának a jelmondata.
Nyitóbeszédében Tőkés László egy másik akkori jelmondat, a Temesvártól Brüsszelig szimbolikus beteljesülését hangsúlyozta. A berlini fal leomlása lehetőséget adott arra, hogy Erdély is csatlakozzon a demokratikus Európához, 2007-ben pedig, Románia uniós csatlakozása után arra is alkalom nyílott, hogy az unióban képviselje az őshonos nemzeti közösségek, egyetemes keresztény értékeink és Erdély ügyét. Munkáját a kereszténység és a kisebbségek védelme, a kommunizmus elleni harc, az európai kultúra érdekében fejtette ki. Visszaidézte brüsszeli szolgálatának első két évét, amikor is az Európai Szabad Szövetség frakciójának, majd 2009-től az Európai Néppárt politikai csoportjának tagja lett. Magyar képviselőként mindvégig az eurotranszilvanizmus szellemében fejtette ki tevékenységét annak tudatában, hogy „nem a választásokat, hanem a jövőnket kell megnyernünk”.
A konferenciát moderáló Szilágyi Zsolt, Tőkés László egykori kampányfőnöke úgy jellemezte az elmúlt tizenkét évet, mint egy identitásharcot, amely erdélyiségünk, magyarságunk, keresztény identitásunk védelmében zajlott. Ez a harc ma fontosabb, mint valaha, hiszen Európa válaszút előtt áll, és a kérdés az, hogy sikerül-e megóvni mindazt, ami bennünket igazán európaivá tesz.
Az előadás díszvendégeként Schmitt Pál volt köztársasági elnök Tőkés László harcostársának nevezve magát kiemelte, hogy a püspök a kommunizmus elleni küzdelem vezéralakja, aki mindig kiáll a keresztény értékekért, munkálja a magyar nemzet unión belüli egyesítését, és az autonómiaküzdelemnek is az élén áll. „Hat évet töltöttünk együtt az EP-ben, büszke vagyok arra, hogy a barátom” – zárta szavait a volt magyar államfő, EP-alelnök és kétszeres olimpiai bajnok.
Ugyanebben a hangulatban kezdte beszédét Alojz Peterle néppárti EP-képviselő, egykori szlovén miniszterelnök, aki szintén megköszönte Tőkés Lászlónak azt, hogy együtt dolgozhattak az Európai Parlamentben, és nagyra értékelte kollégája folyamatos kiállását az erdélyi magyarok és az őshonos nemzeti közösségek ügyéért. „Erős Európa csakis erős európai identitásokon alapulhat” – jelentette ki, külön is méltatva Orbán Viktor miniszterelnök egyértelmű és világos állásfoglalását a hagyományos európai értékek mellett. Európát meg kell erősíteni, az önvezető autók és a korlátok nélküli klónkísérletek világában erős uniót kell létrehozni, amely akár saját hadsereg felállításával is képes megvédeni az európai identitásokat. Persze, Európáért inkább élni, semmint halni kell” – zárta szavait Peterle képviselő, majd meglepetésként szájharmonikán eljátszott egy magyar népdalt, melyet a hallgatóság nagy része együtt énekelt vele.
Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz egyik alapítója a temesvári forradalom transzcendens dimenzióját hangsúlyozta. Tetszett az Úr Istennek, hogy a román kommunista diktatúra megdöntésében egy magyar lelkipásztort használjon fel – mondotta, hozzátéve, hogy az egykori temesvári lelkész élete és szerepe által megjelenített transzcendencia nélkül a keresztény Európának sem volna értelme. Ő már 2007-ben erről beszélt, amikor sokan még nem is gondolták, hogy ez mennyire fontos. A Tőkés-iroda által rendezett események, konferenciák hűen jellemzik az általa képviselt értékeket – vélte az országgyűlési képviselő. A kommunizmussal való szembenézés, a csángók, az ujgurok vagy éppen a kultúra, az oktatás és az európai emlékezetpolitika ügye mind önmagáért beszélnek. Brüsszel viszont egyre inkább olyan irányba halad, amelyben a hagyományos értékeket rendre éppen úgy elnyomják, mint a nacionálkommunizmus idején Erdélyben – jelentette ki a Fidesz jeles politikusa.
A Londonból érkező David Campanale, aki 1989-ban Németh Zsolttal együtt látogatott Erdélybe és a Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik alapítójaként tartják számon, Magyarország és Lengyelország európai tanúságtevő szerepéről szólt, a volt temesvári lelkipásztor, Tőkés László szerepét pedig bibliai példázatokkal jellemezte. Az eltelt harminc év alatt a közép-európai országok felzárkózási időszaka lejárt, és immár fontos szerep hárul reájuk Európa megmentésében. Ideje, hogy az istentelen és iránytűt vesztett Nyugatot a kereszténység által visszatérítsék saját gyökereihez. „Európa nem veszett el: hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárta szavait a brit kereszténydemokrata újságíró.
A házigazda által Brüsszelbe invitált erdélyi látogatócsoport tagjaként egykori dési harcostársa, Szabó Panni felszólalásában azt mondta: „Tőkés László már akkor is mindig előttünk járt, túl sokat akart – s neki lett igaza!” Léczfalvi István mezőgazdász az erdélyi magyar gazdasági terv hasznosságát méltatta, és a kisgazdaságok fontosságát hangsúlyozta.
A moderátor külön köszöntötte Gál Kinga és Sógor Csaba jelen lévő erdélyi képviselőket.
A Nagyváradról és belső Erdélyből verbuválódott látogatócsoport számára előzőleg tartott szeminárium külön meghívottjaként Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes képviselő a fokozódó ukrán elnyomás alatt élő nemzeti közössége súlyos helyzetéről, valamint az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságában (CULT) kifejtett tevékenységéről nyújtott tájékoztatást. Tőkés László külön is méltatta azt a határok fölötti nemzetegyesítés szellemében végzett munkát, amelyet Kárpátalja, Délvidék és Erdély képviseletében Bocskor Andreával és a szerbiai Deli Andorral együtt a magyar néppárti küldöttség keretében végeznek.
A szemináriumon szintén bemutatta EP-irodája ujgur gyakornokát, Shahrezad Ghayratot, kitérve arra a jogvédő munkára is, melyet a harmadik világ elnyomott kisebbségei, köztük a kegyetlen kínai uralom alatt szenvedő ujgurok és tibetiek védelmében fejtenek ki. A népe szolgálatában a nyugati diaszpórában tevékenykedő fiatal aktivista elmondta, hogy még telefon útján sem képes tartani a kapcsolatot családja tagjaival, mert ezáltal veszélybe sodorná őket. Ugyanakkor nagyra értékelte azt a nyugati, brüsszeli lobbitevékenységet, amelynek ő is részese, és amely életeket menthet a kommunista Kínában, nevezetesen az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010