2018. április 11. szerda
Send this article Print this article

Vita a néppárti EP-frakcióban a magyarországi választások kapcsán

A magyarországi parlamenti választások nyomán több néppárti európai parlamenti képviselő, köztük Gunnar Hökmark, a svéd és Othmar Karas, az osztrák néppárti delegációk elnökei populizmussal, Európa-ellenességgel, nacionalizmussal, idegengyűlölettel és antiszemitizmussal vádolták meg Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a választásokon győztes Fideszt.



 Ezen előzményeket követően került sor a magyar országgyűlési választásokat értékelő informális vitára az Európai Parlament néppárti frakcióülésén ma, április 11-én délelőtt.
Manfred Weber frakcióvezető gratulációja és értékelése mellett azokra a kritikákra is kénytelen volt reagálni, melyek éppen a Fidesznek küldött jókívánságai miatt érték. Egyebek mellett azt is sajnálattal említette meg, hogy az „Európa kulturális alapjainak megőrzését” szorgalmazó húsvéti gondolatait Guy Verhofstadt belga liberális kollégája „kirekesztőnek” minősítette.
Szájer József frakcióelnök választási értékelője után, a hozzászólások rendjén Tőkés László európai képviselő köszönetet mondott az elhangzott jókívánságokért. Romániai kisebbségi magyarként külön is említést tett a határon túli magyarok szavazási lehetőségéről, és örömmel üdvözölte a magyarországi német közösség képviselőjének az országgyűlésbe való beválasztatását. Kétség sem fér ahhoz, hogy Magyarországon demokratikus és legitim módon nyerte meg a választásokat a Fidesz-KDNP pártszövetség – jelentette ki –, ami egyben a kommunizmus végérvényes vereségét és a szélsőségesek fölött aratott győzelmet is jelenti.
Erdélyi képviselőnk ugyanakkor Guy Verhofstadtidézett megnyilatkozására visszautalva, határozottan visszautasította nevezett frakcióbeli képviselőtársai igaztalan és alaptalan vádaskodásait. Közös frakciónk tagjaiként netalán Verhofstadttal, Martin Schulz volt EP-elnökkel vagy a LIBE-bizottság hírhedt raportőrével, Sargentini képviselőnővel, vagy éppenséggel a levitézlett Gyurcsány Ferenccel és Vona Gáborral, netán Niedermüller Péterés Szanyi Tibor posztkommunista EP-képviselőkkel vállalnak közösséget? – tette fel a kérdést. Amúgy sokkal jobb volna, hogyha a rágalmazók nem a magyarok antiszemitizmusával foglalkoznának, és nem Soros György nagytőkést védenék, hiszen a vele szemben fellépő izraeli hatóságok végképp nem nevezhetők „antiszemitáknak” – tette hozzá képviselőnk. Ezzel egybehangzóan Schöpflin György fideszes képviselő is úgy fogalmazott: netalán Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is „antiszemita” volna? egy politikai személyt nem lehet elítélni amiatt, mert történetesen zsidó?       
Jobb volna, hogyha együttes erővel védenénk meg Európát és nemzeteinket: Svédországot a no-go zónáktól, Ausztriát és Magyarországot az illegális bevándorlóktól. A maga helyén ezt teszi Orbán Viktor miniszterelnök – zárta szavait Tőkés László, óva attól az európai képviselőket, hogy a jelenlegi helyzet súlyosbodása esetén nehogy „veszélyességi pótlékot” kellene igényelniük brüsszeli és strasbourgi tartózkodásaikért…
A vita lezárásaképpen Manfred Weber frakcióelnök – egyebek mellett – azon véleményének adott hangot, hogy noha a migrációs kvóták elutasításával nem ért egyet, mindazáltal az elutasítás politikai megfogalmazását jogosultnak tartja.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010