2012. február 1. szerda
Send this article Print this article

Válasz az RMDSZ-nek

Az RMDSZ 2012. február 1-jén kiadott sajtóanyagában Kovács Péter pártfőtitkár azzal vádolja Tőkés László EP-képviselőt, hogy az európai felsőoktatás modernizációjáról készült jelentésének vitaanyagába „egyáltalán nem vitt az anyanyelvű felsőoktatással kapcsolatos előírásokat.”

Fotó: www.szabadsag.ro


   Örömmel tapasztaljuk, hogy azok, aki a félmillió aláírással megtámogatott önálló állami Bolyai Tudományegyetem iránti jogos követelésünket beáldozták a Petőfi-Schiller Multikulturális Egyetem politikai délibábjáért, ma már szívügyüknek tekintik „az őshonos etnikai és nyelvi közösségek és kisebbségekhez tartozó személyek hozzáférését az anyanyelvű oktatáshoz”.
  Viszont már maga a feltételezés is sértő: emlékeztetnénk, hogy Tőkés László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) püspökeként alapította meg Erdély első önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézményét, a Sulyok István Református Főiskolát (SIRF), aminek a jogutódja, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) a Bolyai Tudományegyetem beolvasztása után fél évszázaddal elsőként nyerte el – ismételjük: önálló magyar tannyelvű intézményként – a román állami akkreditációt. Az RMDSZ EP-képviselőinek – ha már az Európai Parlament szokásos működési mechanizmusait nem ismerik – egy egyszerű telefonjukba került volna, hogy kiderítsék: a szövegtervezet jelenlegi formája az EP Kulturális és Oktatási Bizottsága szakértőivel való szoros konzultáció eredményeként született. És a jelentéstevők bevett gyakorlatához igazodva, csupán taktikai okai voltak annak, hogy az őshonos nemzeti közösségek anyanyelvű oktatására vonatkozó megfontolásokat – más érzékeny témákhoz hasonlóan – módosító indítványokként visszük be a plénum elé kerülő végleges szövegváltozatba. Ettől függetlenül reméljük, hogy az általuk állítólag kidolgozott módosító indítványok és a Tőkés László által benyújtott módosító javaslatok csak egymást erősítik. Nem kellene ezt a mindannyiunk számára fontos ügyet pártpolitikai sárdobálás céljára felhasználni.
  Annál is inkább, mert az önálló magyar egyetem az erdélyi magyarok több mint két évtizedes követelése. Az ezredfordulótól a Magyar Kormánynak tartozunk köszönettel azért, hogy adóforintokból négy helyszínen – Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Nagyváradon – tart fent magyar tannyelvű magánegyetemi rendszert;  az erdélyi magyarok által is befizetett adólejekből, az RMDSZ kormányzati részvétele mellett, erre a célra valamiért nem jut.
  De ha már kampányévben ennyire lendületbe jöttek a 16 éve kormányon lévő politikusaink, emlékeztetnénk őket arra, hogy példának okáért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen éppen napjainkban lehetetlenítik el a magyar nyelvű orvosképzést – miközben az oktatásért felelős miniszterelnök-helyettest Markó Bélának hívják.
  Volna tehát itthon is tennivaló. Románia kormányának magyar tagjai azáltal, hogy Tőkés Lászlót nemtelenül és rosszindulatúan támadják, még nem oldanak meg semmit.
Nagyvárad, 2012. február. 1. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010