2019. december 7. szombat
Send this article Print this article

Tőkés László pert nyert az őt magyar kémnek és hazaárulónak nevező egykori román titkosszolgálati vezetők ellen

Másodfokon megnyerte a rágalmazás és hitelrontás miatt indított pert Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki még európai parlamenti képviselőként fordult az igazságszolgáltatáshoz annak érdekében, hogy ítéljék el az 1989-es rendszerváltozásban betöltött szerepét elvitató, őt a nagy nyilvánosság előtt hazaárulónak és felbérelt diverzánsnak, ügynöknek és kémnek nevező tartalékos tiszteket.A Bukaresti Ítélőtáblán december 6-án kimondott ítélet pár soros kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A fellebbviteli döntés megváltoztatta a Tőkés László számára kedvezőtlen elsőfokú ítéletet, és – való igaz, jelképes 1 lej értékű – erkölcsi kártérítésre kötelezte az alpereseket: Filip Teodorescut, a kommunista politikai rendőrség (Securitate) kémelhárítása helyettes vezetőjét, Ioan Talpeșt, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatóját, az Antena 3 hírtelevíziót és Mihai Gâdea műsorvezetőt. A bepanaszoltaknak 3300 lejes perköltséget kell megtéríteniük Tőkés László számára, ami azonban csak töredéke annak az összegnek, amit a felperes erre az öt éve húzódó, számtalan halasztást szenvedő ügyre kénytelen volt ráfordítani. Ráadásul a háromtagú bírói testület egyik tagja különvéleményt fogalmazott meg, melyben megalapozatlannak tartotta a püspök fellebbezését, és vele fizettette volna ki a televízió és a műsorvezető 5000 lejes perköltségét is…
Az ítélet másik furcsasága, hogy noha másodfokon született meg, mégsem jogerős, a hivatalos kiközlés utáni 30 napban fellebbezés nyújtható be ellene.
Tudnivaló, hogy Teodorescu és Talpeș egymást túllicitálva állította azt 2014 szeptemberében az Antena 3 bulvártelevízióban főműsoridőben, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében kézzel írott elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román–magyar határon elkobzott nyugta azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott.
A nagy nyilvánosság előtt történt rágalmazásért a püspök beperelte a két kvietált ügynököt, valamint az Antena 3-at és a rágalmazókkal egy követ fújó műsorvezetőt. Kincses Előd ügyvéd indítványára és szorgalmazására a bíróság végül elrendelte két olyan magyarországi tanú meghallgatását, akik igazolták, hogy a szóban forgó összeg az üldözött, nélkülöző lelkészcsalád megsegítésére gyűjtött önzetlen adomány volt. A felperes jogi képviselője az MTI-nek nyilatkozva jelentős erkölcsi sikernek tekintette, hogy a bíróság öt év pereskedés után megállapította: a Securitate és a SIE vezetői a nevezett tévécsatorna közreműködésével rágalmazták Tőkés Lászlót, hazugságokat állítva róla. Ugyanakkor szerinte meg kell várni az ítélet jogi megfogalmazásának és részletes indoklásának kézhezvételét. 

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010