2009. október 30. péntek
Send this article Print this article

Tiltakozó Nyilatkozat

2009. október közepén Romániába látogatott Ivan Gašparovič szlovák államelnök. Körútja során találkozott Traian Băsescu román államfővel, akivel a nemzeti kisebbségek kérdéséről is részletekbe menően tárgyaltak. A szlovák elnök – hírügynökségek tudósításai szerint – rámutatott: a romániai szlovák kisebbség vezetői megerősítették, hogy az elmúlt öt évben a Románia és Szlovákia által nekik nyújtott támogatás jelentősen megnőtt, a kisebbségi közösség helyzete pedig javult. Örvendek, hogy Románia elfogadja a szlovák kisebbséget, és megfelelő támogatást nyújt neki – mondta Gašparovič, aki szerint a romániai szlovákok hűséges állampolgárai Romániának.

A romániai szlovákok később Sólyomkőváron anyanyelvükön, szlovákul köszöntötték anyaországuk legnagyobb közjogi méltóságát, aki – szintén – szlovákul köszönte meg a fogadást. A román hivatalosságok „fegyelmezetten” hallgatták végig az iskolaigazgatónő szlovák nyelvű, „hosszú, hangsúlyából ítélve érzelemdús beszédét” (Bihari Napló). Sem diplomáciai bonyodalomról, sem „szlovák veszélyről” nem hallottunk mindezek után – és ez így természetes. Azt viszont egyáltalán nem tartjuk sem természetesnek, sem pedig demokratikus jogállamhoz méltónak, hogy a román hatóságok megakadályozták, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Bihar megyei szervezetének tagjai Nagyszalontán tüntessenek Ivan Gašparovič szlovák államelnök látogatásakor. A fiatalok akkor szerettek volna transzparenseikkel megjelenni, amikor az államfő a hajdúváros tiszteletbeli szlovák konzulátusán tette tiszteletét. Az EMI-sek spontán akciójukkal a szlovák államnyelvtörvény ellen akartak tiltakozni.





Köztudott, hogy a szlovák nyelvtörvény a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek jogait korlátozza, sőt, a még mindig lebegtetett, magas összegű bírságok révén, az államnacionalizmus eszközeként, a megfélemlítés erejével is hat. A törvény ellen 2009. augusztus 30-án egyként emelték fel szavukat a kárpát-medencei magyar egyházak vezetői Szegeden, a Pünkösdváró Európa elnevezésű ökumenikus nagytalálkozón. 2009. szeptember 1-jén, Dunaszerdahelyen a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának szervezésében szintén össznemzeti tiltakozásra került sor, ugyanaznap pedig Budapesten, illetve Brüsszelben is tiltakoztak nemzettársaink.

Egész Európában élhetünk a szabad véleménynyilvánítás jogával – kivéve Romániát. Felháborító, hogy mondvacsinált okokra való hivatkozással – „fiatalok okozta közúti baleset” ürügyén – civil ruhás rendőrök órákon át román állampolgárokat tartanak fogva és zaklatnak, épp a szlovák államfő látogatásának idején, és teljesen véletlenül éppen a kilenc EMI-s fiatallal történik meg ez.

Ráadásul a román rendőrség még hazudozásaiban is következetlen, hiszen aznap este Alina Dinu, a Bihar Megyei Rendőrség szóvivője egyik román napilapnak a következőket nyilatkozta: „A szalontai rendőrök fokozott készültségben meg akarták előzni a társadalomellenes tevékenységeket, de ez semmilyen összefüggésben nem állt a szlovák elnök látogatásával. Az akció során több gyanús személyt rutinellenőrzésre bevittek az örsre, és valóban, kilenc idegen fiatalt, akikről nem tudni, milyen céllal érkeztek, és nagyon rosszul beszéltek románul, bevittek, azonosítottak, utána pedig szabadon bocsátották őket.

A 21. századi egyesült Európában nincs helye a román Szekuritáté módszereire emlékeztető hasonló jogkorlátozási gyakorlatnak – amiképpen a szlovák államnyelvtörvénynek sem. Mindkettőre egyetlen válaszunk a határozott tiltakozás lehet.

Nagyvárad, 2009. október 30.

Tőkés László
EP-képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010