2013. március 6. szerda
Send this article Print this article

A szórványkérdésnek nem megosztania, hanem összekötnie kellene bennünket

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, a Nagyváradon tartott február 9-i szórványkonferencia ürügyén kialakult vita tárgyában tartott sajtótájékoztatóján egy országos – minden szórványkérdésben illetékes szervezet részvételével zajló – értekezlet megszervezésére tett javaslatot.



   Mint ismeretes, a Magyar Polgári Egyesület még idén februárban tartotta szórvány-konferenciáját, amelynek egyik előadója Szilágyi Ferenc földrajztudós, az EMNT alelnöke volt. Ennek keretében hangzott el: „a szórványt – egy átfogó szórványstratégia hiányában – az évek folyamán nem tudtuk megmenteni, ezért számos szórványközösség kipusztult vagy eltűnőfélben van. Fontos új alapokra helyezni  a közösségi szórványgondozást. Enélkül, illetve széles körű összefogás hiányában a szórványok megmentése a lehetetlenséggel határos vállalkozás.” A sajtón keresztül zajló polémia akkor kezdődött, amikor a Bihar megyei RMDSZ szórványügyi alelnöke, Grim András – aki jelen sem volt a szóban forgó előadáson, és csak a sajtóból értesült az ott elhangzottakról – rágalmazó hangvételű közleményben állította, hogy Szilágyi Ferenc szerint „le kell mondani a szórványról”, holott ilyesmi nem hangzott el az előadáson. Ráadásul ebben az ügyben sikerült megtévesztenie, és Szilágyi Ferenc ellen hangolnia számos, szórványban élő értelmiségit – köztük több református lelkipásztort –, akik közleményekben foglaltak állást.
   A mai napon Tőkés László EMNT-elnök, az ügyben érintett Szilágyi Ferenc EMNT-alelnökkel, és Nagy József Barnával, a februári szórványkonferencia főszervezőjével, az EMNT régióelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: „olyasmiért verik el a port Szilágyi Ferencen, amit el sem követett”. A Szilágyi Ferenc ellen indított lejárató kampány tágabb összefügéseiről szólva, annak a véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ a szórványügyet politikai eszközként használja fel, hasonlóképpen a partiumi vagy székely autonómia kérdéséhez. Az ilyen fajsúlyú kérdéseknek nem megosztania, hanem összekötnie kellene bennünket – fogalmazott az EMNT elnöke.
   Tőkés László a sajtótájékoztatón egy, minden szórványkérdésben illetékes szervezet részvételével zajló országos értekezlet megszervezésére tett javaslatot, ugyanis meggyőződése szerint, ebben a vészjósló kérdésben, csak széleskörű összefogással érhetünk el eredményeket. Rámutatott arra, hogy komoly intézményi rendszer épül a szórványgondozásra, és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élen járt ezen intézmények megteremtésében. Mindezek azonban, a szükséges pénzeszközök nélkül, nem tudják betölteni vállalt feladatukat. Ezért is lenne szükséges a társadalom széleskörű összefogására – hangsúlyozta Tőkés László.
   A sajtótájékoztatón több dokumentumot is kibocsátottak:
   1. Az ominózus konferencia résztvevői egy nyilatkozatot tettek közzé, melyben tanúsítják, hogy mindaz, amit a Bihar megyei RMDSZ és a szövetség szórványügyi alelnöke, Grim Andráserről a témáról a sajtóban hangoztat, nem felel meg a valóságnak. Felhívják a figyelmet: egyértelmű csúsztatásnak minősül a szövegösszefüggésből kiragadott „nem lehet”-et „nem kell”-ként értelmezni.  Az ilyen célzatos ferdítés kimeríti a rágalom és a szándékos hitelrontás büntetőjogi fogalmát. Ugyanakkor kiállnak Szilágyi Ferenc igaza mellett, és felszólítják Grim Andrást, fejezze be lejárató kampányát, amely „nemhogy hasznára válna, hanem éppenséggel súlyos kárára van szórványban élő népünknek”.
   2. Tőkés László és Szilágyi Ferenc közös Felhívásban mutattak rá: „az RMDSZ harsányan mediatizált sikertörténetét” nem támasztják alá a demográfiai adatok, illetve a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elemzései. Felhívást intéztek: „valamennyi, felelősen és nemzetben gondolkodó magyar Testvérünkhöz, fokozott mértékben pedig erdélyi egyházainkhoz és civil szervezeteinkhez a valósággal való őszinte szembenézés érdekében, annak tudatában, hogy enélkül nemzetünk rohamos fogyatkozását, szórványmagyarságunk zuhanó mértékű apadását, egyházi közösségeink gyors ütemű leépülését és a magyar nyelvterület vészes zsugorodását nem leszünk képesek megállítani.” 
   3. A Felhívás „Adalékok az intézményes magyar szórványgondozás ügyéhez” című mellékletében felhívják a figyelmet arra: „a szórványügyet senkitől sem szükséges megvédenie annak az RMDSZ-nek, amely az elmúlt két évtizedben – másokkal ellentétben – végletesen elhanyagolta azt, utóbb pedig pártpolitikai tőkét próbál kovácsolni belőle magának.” 
   4. A bihari RMDSZ-vezetők agitációja nyomán mintegy 80 önkormányzati, RMDSZ- és egyházi tisztséget viselő személy csatlakozott az általuk kiadott „élesdi nyilatkozathoz”. Tőkés László és Szilágyi Ferenc „Egyházkerületünk szórványmissziói programja értelmében, valamint a nemzetpolitikai közérdek képviseletének szellemében” a szórványban élő, hívő népünk és magyarságunk ügyében való összefogásra hívják ezen nyilatkozat aláírót, azzal a meggyőződéssel, hogy „népünk és egyházaink szolgálatának nem szétválasztania, hanem összekapcsolnia kell bennünket!” 
    
Nagyvárad, 2013. március 6.  

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010