2013. április 28. vasárnap
Send this article Print this article

Öregdiák-találkozó és teremavató a PKE-en

Különleges esemény zajlott a Partiumi Keresztény Egyetemen 2013. április 27-én, szombaton. Annak alkalmából, hogy az intézmény filozófia szakán tíz évvel ezelőtt ballagott az első végzős évfolyam, a Filozófia- és Kultúratudományi Tanszék öregdiák-találkozót szervezett alumnusai számára, valamint ebből az alkalomból termet neveztek el Szegő Katalin filozófus-tanáregyéniségről, a filozófia szak – és maga a Partiumi Keresztény Egyetem – egyik alapítójáról.



   Az esemény díszmeghívottja, Tőkés László európai parlamenti képviselő, a PKE elnöke, Szegő Katalinra emlékező személyes hangvételű beszédében kiemelte, milyen fontosak voltak az erdélyi magyar kultúra fennmaradásában az olyan tanáregyéniségek, mint a Tanárnő, aki a legnehezebb időkben is felvállalta a kultúraközvetítő szerepét, és aki teljes hittel és minden tudását latba vetve munkálkodott az új intézmények kiépítésén, amikor arra lehetőség kínálkozott. Kitért arra is, hogy abban a korban, amikor a filozófiát az ideológia szolgálóleányának tekintették, milyen nehéz és ugyanakkor milyen fontos volt továbbvinni a filozófia valódi értelmét, valamint reményét fejezte ki, hogy a Szegő Katalin által alapított szak a jövőben is tovább tudja vinni ezt a küldetést. Beszélt ugyanakkor arról is, milyen jelentősége volt Szegő Katalin életében annak, hogy élete utolsó évtizedeiben filozófusként is képviselhette keresztény hitét, generációk számára adva mintát ahhoz, hogy a szellemi szabadság és az élő hit milyen szerves kapcsolatban létezhet egymással.
   Tolnay István, a PKE Igazgatótanácsának megbízott elnöke egykori Szegő-tanítványként emelkedett szólásra, elmesélve, milyen élmény volt Kati néni óráira járni azokban az időkben, amikor az egyetemi oktatás éppenséggel nem a kritikai gondolkodásnak kedvezett. Történeteiben felelevenedett, hogyan nevelte tanítványait Szegő Katalin az önálló gondolkodásra, a tanítást egyenrangú felek közötti párbeszédként értelmezve, és még a nem-filozófia szakosoknak is továbbadva a filozófia szeretetét. Dr. János-Szatmári Szabolcs, a PKE rektora Szegő Katalinnak a Partium Kiadó és a Partiumi Egyetemi Szemle megalapításában játszott szerepét emelte ki, valamint maga is személyes emlékeket osztott meg az öregdiákokkal, elmesélve, milyen volt fiatal tanárként együtt dolgozni egy olyan mesterrel, mint a Tanárnő. Végezetül Dr. Horváth Gizella, a PKE rektorhelyettese szólt néhány szót Szegő Katalin szeretetreméltóságáról és arról, hogy Kati néni generációk hosszú sorának volt úgyszólván szellemi anyja – sőt, ha a tanítványok tanítványait is tekintjük, immár nagyanyja –, és hogy azt az örökséget, amelyet e generációk tőle kaptak, igyekeznek legjobb tudásuk szerint továbbadni.
   A megemlékezések végeztével a résztvevők az egyetem második emeletére vonultak, ahol a Tőkés László által vezetett rövid áhítat után leleplezték a Szegő Katalin terem névtábláját. 


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010