2012. február 29. szerda
Send this article Print this article

Megszavazták Tőkés László Az európai felsőoktatási rendszerek modernizációja című jelentését

2012. február 29-én, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Szakbizottságában (CULT), elsöprő többséggel (28-2-2) szavazták meg Tőkés László EP-képviselő Az európai felsőoktatási rendszerek modernizációja című jelentését.



  A jelentés, amely tavaly november óta szerepel a szakbizottság napirendjén, az európai felsőoktatási rendszer korszerűsítését tűzi ki céljául, különös tekintettel a jelen gazdasági válság által okozott negatív hatások kiküszöbölésére. Tekintettel arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban működő, mintegy 4000 felsőoktatási intézmény közül mindössze 200 szerepel a világ 500 legjobb egyeteme között – és ezek közül is csak alig néhány kerül ki Közép- és Kelet-Európából, valamint arra, hogy a felsőoktatáshoz való hozzáférés igen gyakran kívánnivalót hagy maga után –, a rendszer megújítása valóságos „korparancsnak” tekinthető.
  A jelentés akcióterv kidolgozására és az ennek végrehajtásához szükséges anyagi háttér biztosítására szólítja fel az Európai Bizottságot, annak érdekében, hogy a kelet-közép-európai egyetemeket is a nyugat-európai szintre lehessen felemelni.
  Az elfogadott szöveg a felsőfokú állami, magán- és egyházi tanintézetek egymást kiegészítő szerepét húzza alá. A felsőoktatáshoz való hozzáférés kibővítése mellett a munkaerőpiac, az önkormányzatok és a felsőoktatás partnerségét, a határokon átnyúló együttműködést és a hátrányos helyzetű közösségek – beleértve a fogyatékkal élők és a romák – előnyös megkülönböztetését szorgalmazza.
A megszavazott jelentés az őshonos kisebbségek, illetve nemzeti közösségek felsőoktatási jogaira is kitér, arra szólítván fel a tagállamokat, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak reájuk, és támogassák ezen közösségek felsőoktatását, az őket szolgáló felsőoktatási intézményeket pedig részesítsék támogatásban. A tagállamok kormányaitól, a helyi és regionális hatóságoktól azt várja el, hogy megfelelő anyagi alapokkal segítsék a felsőoktatáshoz való hozzáférést, vallási, szociális vagy egyéb természetű hátrányos megkülönböztetés nélkül. A dokumentum a tagállamok kormányai mellett, az önkormányzati testületek jelentőségét is kihangsúlyozza és olyan finanszírozási szerkezet kialakítását írja elő, amely lehetővé teszi, hogy a nemzeti és etnikai közösségek saját anyanyelvükön tanulhassanak.
  Az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan márciusban fog szavazni a CULT-Bizottság ma elfogadott jelentéséről.
Brüsszel, 2012. február 29.
  


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010