2011. július 8. péntek
Send this article Print this article

Megkezdődött a VIII. Partiumi Írótábor Nagyváradon

Nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit 2011. július 7-én, csütörtök délután a Kárpát-medencei viszonylatban is jelentős irodalmi találkozónak számító Partiumi Írótábor a nagyváradi Góbé Csárdában.



   A Pro Universitate Partium Alapítvány, a Partiumi Írótábor Egyesület, illetve a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös szervezésében rendezett esemény szombat estig tart, legfőbb támogatója idén is Tőkés László EP-alelnök Központi Irodája. A „Magyar irodalom – magyar jövő” témakört felölelve számos előadás hangzik el a három nap során. Az írótábor meghívottjai között ott találjuk többek között Szentmártoni Jánost, a Magyar Írószövetség elnökét, Mezey Katalint, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnökét, Dr. Pomogáts Bélát, az Anyanyelvi Konferencia elnökét, Dr. Ködöböcz Gábort, az Agria főszerkesztőjét, továbbá Dr. Horváth Béla irodalomtörténészt, Dr. Benő Attila docenst, Szakolczay Lajos műkritikust, Dr. Bertha Zoltán irodalomtörténészt, Oláh János költőt, Pataki István költőt, Vasy Géza irodalomtörténészt, Csép Sándor drámaírót, illetve Dr. János-Szatmári Szabolcs irodalomtudóst, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorát. Tőkés László alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke „Jövőképünk koordinátái” címmel szombat reggel tartja meg előadását.   
   A csütörtöki ünnepélyes megnyitón Barabás Zoltán költő, a Partiumi Írótábor Egyesület elnöke felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy minden tollforgató felelős a „magyar jövőért”, nevezetesen azért, hogy az írott szó megmaradjon. „A képzett emberek felelőssége nélkül nem létezik fejlődés”, fogalmazott. Ezt próbálták érzékeltetni a tábor idei címében és ehhez kapcsolódnak a meghívottak előadásai is. Nyitóbeszédében Barabás kiemelte: a történelmi idők során olyan nagy szerzők éltek, akik kivétel nélkül átérezték ezt a felelősséget. Napjainkban, amikor az értékes művek sorra a fiókba kerülnek, az írástudók egyre nehezebben tudják tovább vinni azt, amit elődeink ránk örökítettek – mondta a nagyváradi költő. Nem csak a kultúra iránti igény csökkenése jellemző, hanem az is, hogy a kiadóknak nincs pénzük kiadni az igazán értékes munkákat, mutatott rá Barabás Zoltán. Végezetül a nagy nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc szállóigévé vált gondolatát idézte: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok”. Ez a figyelmeztetés kell, hogy szolgáljon útmutatóként a nehéz időkben is, zárta a beszédét az írótábor házigazdája.
 
2011. június 08. Nagyvárad


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010