2011. április 6. szerda
Send this article Print this article

A Macedón Köztársaság európai integrációjáról

Ma délelőtt strasbourgi hivatalában kereste fel Tőkés László európai parlamenti alelnököt Nikola Poposki, a Macedón Köztársaság Európai Unióhoz akkreditált nagykövete.



 
   Szilágyi Zsolt kabinetvezető társaságában megvitatták a balkáni EU-tagjelölt országban fennálló helyzetet, valamint a csatlakozása útjában álló akadályokat, különös tekintettel a volt jugoszláv állam elnevezését ellenző Görögország csökönyösen merev álláspontjára. Amint az közismert, történelmi okok, illetve a közös országhatárok megkérdőjelezésével kapcsolatos félelmek miatt az Unió-tag Görögország mindaddig gátat vet a csatlakozási tárgyalások elkezdésének útjába, amíg a saját macedón kisebbségével rokonságban lévő szomszédai állami-nemzeti identitásukat kifejező nevükről nem hajlandók lemondani. Tőkés László integrációs ügyekben illetékes alelnök határozott támogatásáról biztosította a mesterséges késleltetést szenvedő Macedóniát.
   Az est folyamán az EP plenáris ülésén vitatták meg és készítették elő a másnapi szavazásra a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság által elért haladásról szóló 2010. évi Jelentést. Az Európai Tanács képviseletében Győri Enikő, a magyar EU-Elnökség illetékes külügyi államtitkára, az Európai Bizottság nevében pedig Štefan Füle bővítési biztos terjesztették elő az ügyet. A jelentéstévő Kristian Vigenin bolgár szocialista EP-képviselő értékelése után a parlamenti frakciók vezérszónokai fejtették ki álláspontjukat.
   Szinte valamennyi megszólaló kedvezően ítélte meg a tagjelölt Macedónia felkészültségét, és a hosszú ideje halasztódó csatlakozási tárgyalások elkezdését sürgette. Markáns kivételt képeztek a görög felszólalók, akik – általában – a macedón állam nevének megváltoztatásától tették függővé támogatásukat.
  Felszólalásában Bernd Posselt német néppárti képviselő elsősorban az Európai Unió illetékeseit, illetve Görögországot hibáztatta a csatlakozási folyamat elhúzódásáért. Tőkés László EP-képviselőnk – a névvitán felülemelkedően – szintén a tárgyalások haladéktalan elkezdését sürgette.
  Győri Enikő államtitkár a nyugat-balkáni bővítési folyamat életben tartása szempontjából mindenekelőtt Horvátország mihamarabbi felvételét ítélte fontosnak, mely az egész térség – ezenképpen Macedónia – integrációjának is új lendületet adhatna.
Tőkés László EP-képviselő felszólalását mellékeljük.
 
Strasbourg, 2011. április 6.
Tőkés László
 EP-alelnök
 Sajtóirodája
 
F E L S Z Ó L A L Á S
Macedónia európai integrációja tárgyában
 
   Már a tavaly februári országjelentés nagyra értékelte Macedóniának az európai integráció viszonylatában elért eredményeit, és az Európai Parlament ezzel kapcsolatos határozata ismételten sürgette a Görögországgal folytatott vég nélküli névvita lezárását, ennek nyomán pedig a csatlakozási tárgyalások haladék nélküli elkezdését a volt jugoszláv köztársasággal.
   Elfogadhatatlannak, sőt egyenesen botrányosnak tartom, hogy ezen a téren az utóbbi egy évben sem történt érdemi előrehaladás. Ennek következtében magának az Európai Uniónak a hitele szenved kárt.
   Az Unió és a magyar EU-Elnökség is prioritásai között tartja számon a balkáni országok – köztük Horvátország és a macedón állam – európai csatlakozását.
   Kérem a Parlamentet, a Tanácsot és a Bizottságot, hogy az ország elnevezésétől függetlenül, támogassa a macedón csatlakozási tárgyalások mihamarabbi beindulását!
 
Strasbourg, 2011. április 6.
Tőkés László
EP-alelnök
 Képünkön: Štefan Füle bővítési biztos


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010