2011. szeptember 22. csütörtök
Send this article Print this article

Közgyűlést tartott az Európai Szabad Szövetség

2011. szeptember 16–17-én a történelmi Macedónia görögországi részében, Lerin – görögül Florina – városában tartotta idei közgyűlését az Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance – EFA) politikai háttérintézménye, a Maurits Coppieters Központ.



   A Központ az EFA megálmodójának, első európai parlamenti képviselőjének, a flamand Maurits Coppietersnek (1920–2005) a nevét viseli.
   Az Európai Parlament által támogatott intézmény célkitűzése az európai régiók kulturális és nyelvi jogainak monitorizálása, az adatok feldolgozása és az európai politikai köztudatba való bevitele. A tényleges európai integráció és a decentralizáció értékrendjét követő Központ erősen elkötelezett a demokratikus nemzeti és regionalista mozgalmak iránt, ugyanakkor európai szintű együttműködést kíván biztosítani az országos és regionális autonómia-műhelyek részére.
   A Maurits Coppieters Központ idei közgyűlését a Macedón Kultúra Otthona nevű szervezet látta vendégül. A mai macedón nép szláv eredetű, bár Görögországban hivatalosan „szlavofón helléneknek” nevezik őket. Athén hovatovább irracionális hévvel tagadja, hogy Görögország területén macedón kisebbség élne, holott ők maguk több százezres lélekszámúra becsülik saját közösségüket. A görögországi macedónok puszta létezésének elismertetéséért küzdő szervezet elnöke, Petros Dimtsis üdvözölte házigazdaként az európai autonomista mozgalmak és szakintézmények katalán, walesi, flamand, skót, baszk, dél-tiroli, aragóniai, korzikai, galíciai, mallorcai és erdélyi küldötteit. Megnyitóbeszédében a macedón–görög konfliktus okairól és a görögországi macedón-ellenesség – az erdélyi magyarok számára is jól ismert – gyakorlatáról szólt. A közgyűlés küldötteit mindeközben több tucat rendőr védelmezte az utcán macedónellenes jelszavakat skandáló görög nacionalisták haragjától. 
   Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot külhoni tájékoztatási szolgálatának vezetője, Antal János képviselte a közgyűlésen. Az EMNT megalakulásakor annak nemzeti és egyházi figyelőszolgálata is létrejött, mely a hivatalos román propagandagépezet ellenében hivatott valós adatokat és híreket szolgáltatni erdélyi közösségünk jogsérelmeiről, mindennapi hátrányos megkülönböztetéseiről és autonómia-törekvéseiről. Az EMNT 2004 óta folyamatosan eljuttatja Transylvanian Monitor (Erdélyi Figyelő) című, angol nyelvű hírleveleit, elemzéseit és tanulmányait a nemzetközi politikumnak és a sajtónak. Az emberi és kisebbségi jogi figyelő legutóbbi, harmadik gyűjteményes kötetét Németh Zsolt külügyi államtitkár mutatta be a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében, július 20-án.
   Az EFA tizenhárom EU-tagország mintegy harminc haladó felfogású, nemzeti, regionalista és autonomista pártját egyesíti magában. Egyik fontos célkitűzésének tartja Európa állam nélküli nemzetei és történelmi-földrajzi régiói demokratikus jogainak biztosítását. Ennek megfelelően elkötelezetten támogatja az erdélyi magyarság önrendelkezésének, – ezen belül Székelyföld területi autonómiájának kivívását. Tőkés László EP-alelnök, az EMNT elnöke az EFÁ-val kötött stratégiai együttműködési megállapodása rendjén kérte az erdélyi figyelőszolgálat betagolódását a Maurits Coppieters Központ struktúráiba.
   Antal János átfogó ismertetést nyújtott a közgyűlésnek erdélyi magyarságunk aktuális helyzetéről, részletesen szólva autonómia-mozgalmunk eddigi küzdelmeiről, valamint a küszöbön álló népszámlálás fontosságáról. Tudatta, hogy a bukaresti Legfelsőbb Ítélőtábla jóváhagyta az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését, amely párteszközökkel kívánja képviselni az EMNT nyolc évvel ezelőtt megfogalmazott célkitűzéseit. Mivel a 2012-ben életbe lépő európai polgári kezdeményezésről szóló európai uniós jogszabály rendkívüli lehetőséget teremt az európai őshonos kisebbségek védelmére, célirányos egyeztetést és intézményes együttműködést javasolt a Maurits Coppieters Központ keretében.
   Az EMNT külhoni tájékoztatási szolgálatát két évvel ezelőtti, a velszi fővárosban (Cardiff, Wales) tartott közgyűlése rendjén fogadta soraiba a Maurits Coppieters Központ, mely idén újabb taggal bővült: a közgyűlés egyöntetűen megszavazta a CIEMEN katalán kisebbségkutatási központ teljes jogú taggá válását a 2007-ben létrehozott, és immár tizenöt autonomista háttérműhelyt tömörítő intézményben.
Nagyvárad, 2011. szeptember 21.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010