2011. június 6. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László: A trianoni határokat schengeni határokra kell változtatni

Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál elnevezéssel emberek százait mozgatta meg június 1–5. között az a vándortúra, amelyet a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint Békéscsaba és Belényes testvérvárosok szerveztek meg. A Fehér-, Fekete- és Sebes-Körös vízgyűjtő területét felölelő régió határon átívelő rendezvénysorozatának fővédnökségét Tőkés László, az Európai Parlament erdélyi alelnöke vállalta el.



   A vándortúra – vízi úton, biciklivel, valamint gyalogosan – Belényesről indult, és Gyanta, Tenke, illetve Sarkad, Békés és Békéscsaba érintésével vasárnap ért véget.
Tőkés Lászlót Vantara Gyula fideszes polgármester, országgyűlési képviselő, illetve a szervezők fogadták Békéscsabán, ahol nyilvános kerekasztal keretében beszélték meg a Körösök Völgye Régióban rejlő együttműködési lehetőségeket a határok feletti nemzetegyesítés, valamint a nemzeti összetartozás szellemében.
   Tőkés László egyebek mellett kifejtette, hogy a trianoni határokat schengeni határokra kell változtatni. A maga nemében egyébként ezt a célt szolgálta a vándortúra is, amellyel a szervezők tulajdonképpen Románia schengeni övezetbe való, tavaszra tervezett belépését akarták fogadni. Mivel a csatlakozást egyelőre elhalasztották, a régió elöljárói ezzel a regionális rendezvénnyel fejezték ki álláspontjukat, hogy a szomszédos ország schengeni térségbe való felvétele, ennek késése ellenére is, elengedhetetlen és szükségszerű.
   A regionális rendezvénysorozat június 5-én este, a Művészek a határon túli kapcsolatokért elnevezésű zenei fesztivállal ért véget.
 
2011. június 6.
 
                                                                                                  Tőkés László
                                                                                                   EP-alelnök
                                                                                                   Sajtóirodája
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010