2011. augusztus 22. hétfő
Send this article Print this article

Kolozsvári Magyar Napok: értékteremtés és hagyományőrzés

A kincses Kolozsvár szépségét, gazdagságát, kulturális, nemzeti és vallási sokszínűségét bemutató Magyar Napok szembefordul azzal az értéktagadó szellemmel, amely a várost jellemezte a kommunista időszakban és az azt követő Funar-korszakban – jelentette ki Tőkés László EP-alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a szülővárosában szervezett egyhetes kulturális rendezvénysorozat zárónapján.



   A volt királyhágómelléki püspök vasárnap délután részt vett a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes rendezésében sorra kerülő XIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó gáláján, mely nyolc ország háromszázötven, és hat Kolozs és Szilágy megyei település mintegy száznyolcvan hagyományőrző fiatalját gyűjtötte egybe. A fontos identitásmegőrző esemény gálaestje a több száz népviseletbe öltözött néptáncos seregszemléjével kezdődött, a Béke téri Diákházban. A különböző nemzeti kisebbségeket képviselő fiatalok színes kavalkádja előtt elsőként Tőkés László szólalt fel, aki beszédében a kommunizmus, illetve a nacionalista kizárólagosságon alapuló Funar-korszak értéktagadó és értékromboló időszakát állította szembe Kolozsvár jelenével. Mint mondta, egykoron nem véletlenül illették a „kincses” jelzővel a Szamos-parti várost, mint ahogy Nagyváradot sem emlegették hiába a „boldog” városként. Valamikor valóban kincses volt Kolozsvár, boldog volt Várad, gazdag volt Erdély, melyet az értékek sokszínű gazdagsága jellemzett. Ezt kívánja bemutatni a második alkalommal sorra kerülő Kolozsvári Magyar Napok, illetve az ennek keretében megszervezett XIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó is.
   „Ma már ismét jó kolozsvárinak, erdélyinek lenni, úgy ahogy jó magyarnak, románnak, vagy bármilyen más nemzetiségűnek. Nem mindig volt ez így, emlékezzünk csak vissza a Ceauşescu-kor homogenizációs politikájára, mely próbálta kiiktatni a kisebbségi kultúrát, Erdély már említett gazdagságát. Tanúi voltunk mi, az idősebb nemzedék a nacionalista kizárólagosság korszakának, vagy a kommunista értéktagadás és értékrombolás időszakának” – mondta az erdélyi képviselő. Hozzátette: rendkívül fontos, hogy ezeket a tapasztalatokat a fiataloknak is átadják az idősebbek, annak érdekében, hogy soha ne merüljön feledésbe az, hogy hova vezet a kultúra teljes tagadása. Még ma is érezzük ennek a hatását, magyarázta, utalva ezzel azokra az elmúlt hónapokban történt botrányos ügyekre, melyek nemcsak a kolozsvári, hanem az egész erdélyi magyarságot sértették. A Mátyás-szobor tábla-ügye, a Kétágú templom melletti óriási építkezés, vagy a Házsongárdi temető rombolásának vonatkozásában az EP-képviselő elmondta: „a rosszra nem rosszal, hanem jóval igyekszünk válaszolni”. Ahogy a Szentírás is tartja: jóval győzd le a gonoszt.
Végezetül Tőkés László Szent István király szellemiségét elevenítette fel, aki egy olyan befogadó államot alapított meg, melyben a jövevényeknek, a más nemzetek fiainak is helye van. Büszkék lehetünk erre a példaértékű örökségre. „Mi nem csak tanulunk Európától, hanem példát is mutatunk Európának” – zárta szavait az EP alelnöke. 
A néptánctalálkozón tiszteletét tette Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is, aki beszédében rámutatott arra, hogy a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényein tapasztalható nagy érdeklődés arra enged következtetni, hogy a Mátyás király szülővárosában élő magyarságnak igénye van a magas kultúrára.
Goldschmied József társszervező, az Égtájak Egyesület képviselője egy jelképes ajándékot nyújtott át a kolozsvári házigazdáknak, majd a meghívott népi együttesek mutatkoztak be a termet zsúfolásig megtöltő közönségnek.
Alig ért véget a gálaest, már több ezerre volt tehető a Kolozsvár főterén felállított színpad előtt gyülekező érdeklődők száma. Mielőtt a Kolozsvári Magyar Napok zárókoncertjének meghívottjai, a 100 Tagú Cigányzenekar tagjai a színpadra léptek a magyar és a román himnusz is felcsendült, majd Schmitt Pál magyar köztársasági elnök, Máté András Levente, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, valamint Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke, később pedig Tőkés László EP-alelnök mondott beszédet.
A magyar államfő beszédében Kolozsvár multikulturalitásáról szólt elismerően, ugyanakkor arra bíztatta a jelenlévő magyarokat, hogy éljenek a lehetőséggel és igényeljék a magyar állampolgárságot. Schmitt Pál elmondta: bizakodással tölti el, amit kolozsvári útja során tapasztalt, és hiszi, „szeretni tudjuk, ami a miénk és becsülni, tiszteletben tartani, ami a másé”.
Tőkés László EP-alelnök lényegretörő köszöntőjében arra hívta fel a több ezres hallgatóság figyelmét, hogy közeleg a romániai népszámlálás. Az EMNT-elnök arra bátorította az egybegyűlteket, hogy a következő népszámláláskor félelem nélkül vállalják magyar mivoltukat.
 
2011. augusztus 22.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010