2012. január 31. kedd
Send this article Print this article

Kettős átvilágítást szorgalmaz Tőkés László

A titkosszolgálati átvilágítás és a gazdasági elszámoltatás témája került ismételten napirendre Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke mai sajtótájékoztatóján, amelyen meghívottként részt vett Antal János, az EP-képviselő egyházügyi tanácsosa is.



   Tőkés László szerint sajnálatos az, hogy huszonkét évvel a Ceauşescu-diktatúra bukása után még mindig lassan halad az egyházi átvilágítás, illetve a posztkommunista időszakban elkövetett anyagi visszaélések elszámoltatásának folyamata. Nehezíti a pénzügyi számonkérést, hogy újabb és újabb korrupciós eset merül fel, mondotta Tőkés László, majd hozzátette, hogy ezek kivizsgálásában a 2010-ben megválasztott magyar nemzeti kormány hatóságainak is szerepet kell vállalniuk.
   Az elszámoltatás szükségességét jól példázza az a korrupciós eset, amit Tőkés László ismertetett a sajtótájékoztató keretében, és amelyben a Bihar megyei RMDSZ négyesfogata – Kiss Sándor, Lakatos Péter, Biró Rozália, Szabó Ödön – érintett. Erdélyi képviselőnk nem hivatalos, de egészen bizonyos értesülései szerint a bihari RMDSZ, Forró Tamás kétes hírű üzletember közvetítésével, 250 ezer euróért – mintegy 75 millió forintért – kínálta eladásra a Nagyváradon felépített, Körös-parti Ady-központot. A Széchenyi-pályázaton a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettől elorozott összeg viszont kereken 320 millió forint. A szembeötlő különbözet okkal ébreszt gyanút a pályázati pénz felhasználása iránt, hívta fel a figyelmet Tőkés László. Az eset rávilágít arra, hogy a bihari RMDSZ miként „csatornázza el” a magyar közpénzek egy részét. Hozzáfűzte: Ady Endre forogna a sírjában, ha látná hogyan használta fel emlékét pénzszerzés reményében a bihari RMDSZ.
   A sajtótájékoztatón elhangzott az is: feltűnő, hogy a román politikai élet magyar – RMDSZ-es – képviselői mintha teljes mentességet élveznének a korrupció tekintetében. Az erre irányuló kezdeményezés ellenére a magyarországi pénzekkel visszaélők elszámoltatása sem halad előre.
Az EMNT országos vezető testületeinek, az elmúlt hétvégén lezajlott gyűléseivel kapcsolatosan Tőkés László elmondta: döntés született arról, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek annak reményében, hogy a magyar nemzeti közösség részére évente kiutalt támogatásokat méltányosan osszák el. Mint ismeretes, az RMDSZ a tavaly 3,5 millió eurónak megfelelő összeget kapott adólejeinkből, idén pedig még ennél is többet, amelynek kétharmadát valószínűsíthetően saját célokra költik el. Meg kell törni az RMDSZ pénzügyi monopóliumát, és kettős elszámoltatást kell szorgalmazni, hangsúlyozta Tőkés László.
  Antal János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadó-tanácsosa, EP-képviselői tanácsadó a titkosszolgálati átvilágítás kapcsán arról számolt be, hogy a kutatóbizottság tagjai az elmúlt héten újabb dokumentumokat vettek át a bukaresti székhelyű Szekuritáté Irattárait Tanulmányozó Országos Tanácstól (CNSAS). A bevett eljárás szerint, a dokumentumokról készített másolatokat az Egyházkerületi Átvilágító Bizottság tanulmányozza át, és állapítja meg, hogy az illető együttműködött-e a Szekuritátéval. Antal János, aki a kutatóbizottság vezető tagja, kifejtette: az egyházkerület katalizátorként működött a romániai magyar klérus titkosszolgálati átvilágítását illetően. A folyamathoz csatlakozott az evangélikus és az unitárius egyház is, akikkel közösen egy szakmai egyeztető fórumot alakítottak ki. Katolikus vagy ortodox oldalon azonban az egyházi vezetés elzárkózott az átvilágítástól. A beszámolóból azt is megtudhattuk, hogy a budapesti székhelyű Bethlen Gábor Alap mintegy 800 ezer forinttal támogatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület átvilágítással kapcsolatos munkáját.
   1998 óta több mint 150 iratcsomót kértek ki, ebből 70-et kapott kézhez az Egyházkerületi Átvilágító Bizottság és 50 esetben született döntés. Hat esetben bizonyosodott be, hogy valamely lelkipásztor együttműködött a román titkosszolgálattal – közölte újságírói kérdésre válaszolva Antal János. Ugyanakkor elmondta, több olyan lelkipásztor is van, aki a múlttal való nyílt szembenézés helyett az emigrációt vagy a nyugdíjaztatást választotta.
   Tőkés László a témához kapcsolódóan megjegyezte: több esetben úgy tűnik, hogy a CNSAS szándékosan tartja vissza az újabb titkosszolgálati dossziék kibocsátását. Szintén tudni való, hogy egyes választott egyházi tisztségviselők átvilágítása – a törvényes rendelkezések ellenére – még mindig várat magára.
Nagyvárad, 2012. január 31.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010