2017. december 10. vasárnap
Send this article Print this article

Halmos Sándor könyvének bemutatóján

2017. december 10-én Debrecenben, a református esperesi hivatal tanácstermében mutatták be Halmos Sándor ny. egyetemi docens, a Debreceni Zsidó Hitközség ny. igazgatója Táj és népe – A régi Bihar vármegye története című kötetét. Az eseményen Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő és Weisz Péter gyöngyösi kórházigazgató, a KDNP Barankovics Alapítványa Izraelita Műhelyének elnöke mondott köszöntőt.



 Az erdélyi EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a 70. életévét tavaly betöltött szerző ezen újabb munkája egyenes folytatása a 2011-ben megjelent Bihar vármegye zsidósága a letelepedéstől napjainkig,valamint a 2014-ben kiadott A debreceni zsidóság története 1840–2007 című köteteknek. Kifejezte örömét, hogy ez alkalommal is testvéri református részvétel mellett mutatják be az újabb könyvet, s ily módon az esemény egyúttal a zsidó –keresztény együttlét és együttműködés alkalma is. „Mintegy másfél évtizede részt vehettem a Kárpát-medencei magyar ajkú zsidó közösségek hagyományos találkozóján, amelyen magam is beszédet mondtam. Halmos Sándor és Weisz Péter igazgató uraknak meghatározó szerepük volt ezen találkozók szervezésében. Áldásos együttműködésünk volt Nagyváradon is, gyakori vendégek voltak ők ökumenikus, illetve zsidó tematikájú rendezvényeinken. Weisz Péterrel mint egyik oszlopos szervezővel a Van kiút társadalmi-polgári mozgalomban is együtt vettünk részt.”
A könyv kapcsán a püspök kiemelte Halmos Sándor történelem- és valósághű, valamint a „tájat és népét” együtt láttató szemlélet, mely akár egészséges korrekcióját is jelentheti azoknak a történelmi pusztításoknak és szakadásoknak, melyek nemcsak mesterséges határokat húztak nép és nép, közösség és közösség, magyarok és magyarok, Bihar és Bihar közé, hanem népeinket, egyházainkat is végzetesen szembeállították egymással. „Feltételezem, hogy az együtt élő nemzeti és vallási közösségek kellő kiegyensúlyozással jelenülnek meg a kötetben, beleértve természetesen az adott települések zsidó közösségeinek, illetve tragikus sorsuknak a bemutatását is. A határon túli magyar zsidók és a külhoni magyarok múltjának és gondjának a vállalása egyenes úton vezet el a határokon átívelő nemzetegyesítés nemes ügyéhez, melynek mindannyian elkötelezett hívei vagyunk” – fogalmazott Tőkés László.
Ennek viszonylatában idézte fel a debreceni és határon túli zsidó testvérhitközségek 18. nemzetközi konferenciáját, amely augusztus közepén zajlott le a „kálvinista Rómában” Vallási és társadalmi együttélés a Kárpát-medencében címmel. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénekelnöke külhoni sorstársaihoz intézett beszédében akkor így fogalmazott: „Kisebbséginek lenni a zsidó történelemben természetes állapot… Ha van bárki, aki igazán és mélyen érti a kisebbségi magyarság tapasztalatait, azok mi, magyar zsidók vagyunk, és ebben a kérdésben Ti, kettős kisebbségben élők, Ti professzorok vagytok.”  Tőkés László szerint mostoha kisebbségi sorsunk közösségében programértékű bizonyságtételként mondhatjuk el mi magunk is – a MAZSIHISZ elnökének megfogalmazásában –, hogy „felelősök vagyunk a határon túli magyar és magyar zsidó közösségekért, és hiszünk a jövőben, hiszünk a jövőtökben, hiszünk a közös jövőnkben”.
Köszöntésében végül a püspök advent és hanuka egymás fényét erősítő szent ünnepén jókívánságait adta át a könyvbemutatón jelen lévőknek, általuk pedig magyar és zsidó közösségeinknek: „Istennek adok hálát, hogy nem fogyott ki az olaj a lámpásunkból, és világossága nemcsak a fájdalmas múlt sötétjét oszlatja, hanem remélt közös jövendőnk útját is bevilágítja.” 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010