2018. február 8. csütörtök
Send this article Print this article

Felhívás a romániai magyar autonómia ügyében

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács örömmel vette tudomásul és üdvözli a három romániai magyar párt 2018. január 8-án Kolozsvárt kiadott közös nyilatkozatát a romániai magyar nemzetrész autonómiájának a szükségességéről.



Mivel a nyilatkozatot mindhárom magyar politikai párt egyetértésben adta ki, valamint a nyilatkozatot előzetesen támogatta mind az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, mind a Székely Nemzeti Tanács, megállapítjuk, hogy ez a nyilatkozat a teljes romániai magyar társadalom nevében, annak támogatásával jött létre.
A magyar autonómia ügyében tett nyilatkozat nemcsak örvendetes, hanem időszerű is. 2018 centenáriumi éve a gyulafehérvári román nagygyűlésen kiadott nyilatkozatnak, melyben világosan megfogalmazták, hogy a nemzeti együttműködés jövőbeli útja az autonómiák kialakítása kell legyen.
Az eltelt száz évben Romániában az eredeti felfogás szerinti autonómiák kialakítása nem valósult meg.
A megvalósulásnak első, megkerülhetetlen lépése nem lehet más, mint a román nemzet és a Romániában élő magyar nemzetrész képviselői közötti autonómiatárgyalások megkezdése.
A centenáriumnak nemcsak jelképesen, de a valóságban is kaput kellene nyitnia a román és a magyar nemzet jövőbeli harmonikus együttműködése előtt, melynek nyitánya éppenséggel a párbeszéd megkezdése lehetne.
Ennek értelmében a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács felkéri Románia Parlamentjét, hogy 2018-ban nyisson kaput a magyar autonómiatörekvések előtt az autonómiatárgyalások kezdő időpontjának mihamarabbi kitűzésével.
Az együttműködés és az autonómia a megfelelő megoldás Trianonra!
 
Budapest, 2018. február 8.
A KMAT tagszervezetei nevében
Tőkés László
elnök


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010