2011. október 11. kedd
Send this article Print this article

Európai Örökség Fórum a lengyelországi Boroszlóban

A lengyelországi Boroszlóban 2011. szeptember 10-én és 11-én tartották meg az Európai Örökség Fórumot (European Heritage Forum), amelyen Jerzy Buzek EP-elnök megbízásából Tőkés László, az Európai Parlament kulturális ügyekért felelős alelnöke is részt vett.



   A lengyel EU-elnökség keretében megszervezett Fórum már a negyedik abban a sorban, amely 2008-ban, az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös kezdeményezésével indult. Az első Fórumnak Brüsszel adott otthont, a második házigazdája Ljubljana volt, míg a harmadik éves rendezvényre 2010-ben Isztambulban került sor. A nagyszabású eseményen hagyományosan a kulturális örökségünk jelentőségét, fenntartásának esélyeit és lehetőségeit, valamint a gazdasági és társadalmi szférával való kapcsolatait vitatják meg számos ülésszak és kerekasztal-beszélgetés keretében. Az idei rendezvény az „Értékeljük örökségünket! Az európai örökség és a gazdasági fejlődés” címet viselte, és fő témakörökként az örökség és a fenntartható fejlődés kapcsolatát, valamint az európai örökségnek a regionális fejlesztési stratégiák kidolgozásában betöltött szerepét jelölték meg.
   Az Európa Tanács legnagyobb programjának tekinthető Fórumra érkező vendégeket – a 47 tagállam képviselőit és koordinátorokat – Bogdan Zdrojewski kulturális és örökségvédelmi miniszter fogadta a boroszlói Építészeti Múzeum újonnan felavatott épületében. Az ünnepélyes megnyitón Tőkés László EP-alelnök átadta Buzek elnök üdvözletét; az Európai Tanács nevében Daniel Thérond, a kulturális Igazgatóság vezetője, míg az Európai Bizottság képviseletében Alessandro Senesi, a Kulturális Igazgatóság helyettes vezetője, valamint Zdrojewski miniszter tartott beszédet. A felszólalók az európai kulturális örökség mintapéldájaként méltatták Boroszló városát, mely hányattatott történelme során Dél-Szilézia központjaként Csehország, Magyarország, a Habsburg Birodalom, a Porosz Királyság, a Német Birodalom, utóbb pedig Lengyelország részét képezte.
  
A Fórumot bemutató dokumentumfilm riporterének kérdéseire válaszolva Tőkés László erdélyi képviselőnk a hely szellemét emelte ki. A Szent Bernárd Kolostor, mely hajlékul szolgál a múzeumnak, Krisztus békéltető üzenetét, a keresztény Európa örökségét közvetíti kontinensünk országai felé – mondotta. A nemzeti-szocialista népirtás, a győztes szovjet csapatok által elkövetett kegyetlen leszámolások, valamint a Potsdami Egyezmény által elrendelt kitelepítések következtében a hajdan népes, német többségű város lakossága a II. világháborút követően teljes mértékben kicserélődött. A közös kulturális örökség a megbékélés üzenetét hordozza a hajdan hadban álló népek számára – tette hozzá az erdélyi EP-képviselő.
  
A kedden folytatódó Fórum az Európai Örökség Napjai (European Heritage Days) elnevezésű nagyszabású projekt csúcstalálkozójának is számított, egyben mintegy a 2016-os esztendő előkészítésére szolgált, amikor Boroszló egyike lesz Európa Kulturális Fővárosainak.
   A Fórum jelentőségét az is emelte, hogy közvetlenül az október 9-i lengyel parlamenti választások után került rá sor. A Polgári Platform és a Lengyel Néppárt koalíciója történelmi győzelmet aratott Donald Tusk miniszterelnök vezetésével, hiszen az 1989-es lengyel rendszerváltás óta ennek a kormánynak sikerült először második mandátumát is megszereznie. Tekintettel arra, hogy a koalíció a lengyel EU-elnökség időszakában aratott győzelmet, Tőkés László EP-alelnök jókívánságait fejezte ki és sok sikert kívánt a megerősített mandátummal megbízott lengyel kormánynak az EU-elnökség hátralévő két hónapjára. 
Brüsszel, 2011. október 11.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010