2010. május 6. csütörtök
Send this article Print this article

Ciánellenes határozat az EP-ben

Az Európai Parlament plénumán, Brüsszelben 2010. május 5-én végszavazásra került sor a cianidos bányászati technológiák alkalmazásának tilalmáról szóló határozati állásfoglalási indítvány ügyében. Az Áder János és Tőkés László európai képviselők által 2010 márciusában útjára indított kezdeményezés az Európai Néppárt hathatós támogatásának, valamint az EP-frakciók példás összefogásának köszönhetően 488 igen, 48 nem és 57 tartózkodó szavazattal jutott sikerre. A szavazati arányok, illetve az ellenszavazatok tízszeresét kitevő igenek (am. a leadott szavazatok 82%-a) meggyőzően szemléltetik az ügy európai súlyát és támogatottságát.





A ciánalapú bányászat általános tilalmáról szóló határozati állásfoglalás előzményei közé tartozik, hogy Tőkés László erdélyi képviselőnk már 2009 márciusában, az EP strasbourgi plénumán felhívta a figyelmet a verespataki bányaberuházás megvalósításának veszélyeire. Ugyanazon év áprilisában európai képviselőnk több mint negyven, különböző politikai pártállású kollégájával együtt írásbeli beadvánnyal fordult Stavros Dimas környezetvédelmi európai biztoshoz a készülő romániai és bulgáriai bányaindítások tárgyában, közbenjárását kérve a verespataki, valamint a chelopechi és krumovgradi aranybánya-projektek leállítása érdekében. Idén januárban európai képviselőinknek a verespataki bányavállalkozás agresszív lobbiakciójával kellett szembenézniük Brüsszelben, azon az elfogult szakmai fórumon, melyet romániai politikai támogatóik cinkos segédletével rendeztek meg.

A 2000-ben végbement tiszai ciánkatasztrófa 10. évfordulóján Tőkés László és Áder János elérkezettnek látták az időt arra, hogy a nagybányai és a verespataki bányaügyeket nemzetköziesítve, európai szinten keressék a megoldást a cianidos bányászati technológiák alkalmazása jelentette veszélyekre.

Márciusban benyújtott, ún. szóbeli választ igénylő kérdésük – az ehhez szükséges, széles körű támogatás megszerzése révén – április 21-én került az EP plénuma elé, és ekkor került sor annak általános vitájára.

Menet közben Tabajdi Csaba, valamint Daciana Octavia Sârbu és Cătălin Sorin Ivan szocialista képviselők is felléptek a cianidos bányászat ellenében, és önálló írásbeli nyilatkozatot bocsátottak ki az Európai Parlamentben.

A néppárti kezdeményezés, valamint a fokozatos frakcióközi összefogás – a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a konzervatívok megegyezése – vezetett el végül annak a közös állásfoglalásra irányuló határozati indítványnak az elfogadásához, melyről az EP plénuma a mai napon szavazott.

A rendkívüli fontosságú dokumentum elfogadásának előzményeihez az is hozzátartozik, hogy a kezdeményezés az első pillanattól fogva a román néppárti képviselőcsoport általános ellenállásába ütközött. Utóbb, nevezetesen a szavazást megelőző napokban az indítvány támogatói és ellenzői között valóságos „háborúskodás” alakult ki az Európai Parlamentben.

A nyilvános és kulisszák mögötti lobbi-háborút Marian Jean Marinescu képviselő és csapata indította és „tematizálta”. Éppen olyan hirtelenül és váratlanul, miként a januári szakmai álkonferencia rajtaütésszerű megszervezésével, a román néppárti delegáció alelnöke az utolsó pillanatban általános offenzívába lendült az Áder–Tőkés-tervezet ellen, körlevélben keresve meg valamennyi EP-képviselőt, támogatásukat kérve azon módosító javaslataikhoz, melyeket Elena Băsescu, Petru Luhan, Cristian Preda, Traian Ungureanu és Iosif Matula képviselőtársaival együtt nyújtott be a cianidokkal kapcsolatos állásfoglalási indítványhoz, további, mintegy negyven EP-képviselő aláírását szerezve meg a román álláspont alátámasztására. A két módosítvány tulajdonképpen a leglényegétől fosztotta volna meg az eredeti szövegtervezetet.

A következő két napon sűrűn követték egymást az események, illetve a kialakuló nyilatkozatháború dokumentumai, a következők szerint:

  • Áder János EP-képviselő körlevele az EP-képviselőkhöz
  • Daciana Octavia Sârbu, Silvia-Adriana Şicău és Tabajdi Csaba szocialista képviselők módosító javaslata
  • A Pro Roşia Montana Egyesület EP-képviselőkhöz intézett „ciánbarát” felhívása
  • Cristian Preda EP-képviselő meghívója az összes romániai képviselőhöz egy, a verespataki lakosokkal és helyi, valamint környékbeli polgármesterekkel való megbeszélésre
  • A román néppártiakkal rokonszenvező Corien Wortmann-Kool holland képviselőnő, a néppárti EP-frakció alelnökének szűk körű egyeztető megbeszélésre szóló meghívója
  • Marian Jean Marinescu képviselőnek a ciánbányászattal kapcsolatos „szakértői” megbeszélésre szóló meghívója
  • Tőkés László román és magyar nyelvű Felhívása a hazai közvéleményhez és civil szervezetekhez, a ciántechnológián alapuló bányászat betiltásának támogatására
  • Vasil Kadrinov polgárjogi aktivista felhívása az EP képviselőihez, a Bulgáriai Ciánellenes Koalíció nevében
  • Smaranda Enache elnök asszony Nyilatkozata a Pro Europa Liga nevében, az EP képviselőihez címezve
  • Marian Jean Marinescu újabb támogatáskérő körlevele és felhívása az EP képviselőihez
  • Áder János felhívása a képviselőkhöz, az indítvány eredeti, változatlan szövegének a megszavazására nézve
  • Tőkés László újabb felhívása a képviselőkhöz, indítványuk maradéktalan támogatását kérve.

A szövegek és események sorában kell még megemlítenünk a következőket:

● Az Erdélyi Magyar Képviselőcsoport Állásfoglalása is elkészült, melyben – egyebek mellett – ez áll: „Mi, az erdélyi magyar közösség által megválasztott képviselők, egyértelműen kiállunk a ciántechnológián alapuló bányászat európai tilalma mellett, és minden olyan próbálkozást elutasítunk, amely ennek megakadályozására irányul”. Az RMDSZ EP-képviselőivel sajnos nem sikerült egyetértést kialakítani a dokumentum kiadása tekintetében.

● Május 5-én, a szavazás délelőttjén sürgősséggel tűzték a Gazdasági és Környezetvédelmi Szakbizottság (ENVI) napirendjére a ciános bányászat tilalmára vonatkozó tervezet módosító javaslatainak megvitatását. A román néppárti delegáció kényszerítőzése azonban nem érte el célját: Marian Jean Marinescu és társai módosítványait a Bizottságban leszavazták. Áder János határozott fellépése és Tőkés László hozzászólása megtették hatásukat. Richard Seeber koordinátor és képviselőtársai józan megnyilatkozásai szintén jó irányban hatottak.

● A román részről bevetett külső nyomásgyakorlás sem járt eredménnyel. A kisebbfajta verespataki „bányászjárás” és az egymást követő megbeszélések várt hatása elmaradt. A Roşia Montana Gold Corporation helyszínen lévő képviselői sem jutottak eredményre.

● A május 5-i néppárti frakcióülés teljes egyhangúsággal továbbította szavazásra a képviselőcsoport szavazólistáját, Wortmann-Kool asszony és Richard Seeber enyhe kompromisszumos szövegmódosításával.

Mindezeket követően, a koradélután sorra kerülő szavazáson az Áder János és Tőkés László által fenntartott közös frakcióközi dokumentum-tervezet szinte változatlan formában átment, az azt megüresíteni akaró módosító javaslatok viszont nagy szavazataránnyal vereséget szenvedtek (415 – 161; 379 – 274; 337 – 246; 334 – 247). A szocialista képviselők egyik kedvező előjelű módosító javaslatát ezzel szemben nagy szavazattöbbséggel fogadta el az Európai Parlament (524 – 54).

A szavazást követő, rögtönzött sajtótájékoztatón az EP állásfoglalásának kezdeményezői az elért eredményt Európa és a magyarság közös sikerének nevezték. Áder János kifejtette, hogy ezzel megnyílt az út egy olyan törvényes szabályozás előtt, mely által az Európai Bizottság a ciánalapú bányászat betiltását mondhatja ki egész Európában. Tőkés László a magyarok és a románok közös sikerének minősítette a szavazást – annak ellenére, hogy a Marian Jean Marinescu vezette néppárti csapat szembe ment az Európai Néppárttal és Románia jól felfogott nemzeti érdekeivel. Ugyanakkor abbéli reményének adott kifejezést, hogy Románia néppárti kormánya és európai küldöttsége felül fogják vizsgálni Európa-idegen álláspontjukat, továbbá a szintén néppárti magyarországi – új – kormányzattal együttműködve fogják kialakítani közös álláspontjukat – nem csupán a ciántechnológia használata és a környezetvédelem vonatkozásában.

Csernobil és a tiszai ciánszerencsétlenség emléke kötelez, mint ahogyan a Mexikói-öbölben zajló kőolaj-szennyezési katasztrófa is mementóként figyelmeztet, hogy „ne játszodjunk a tűzzel” – mondotta Tőkés László.

Brüsszel, 2010. május 6.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010