2013. június 4. kedd
Send this article Print this article

Tőkés László: "Az egybetartozás érzése lelki táplálék"

Tőkés László erdélyi EP-képviselő, az EMNT elnöke a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott budafok-nagytétényi megemlékezésen mondott beszédet, amelynek alapgondolata a nemzeti összefogásra való buzdítás volt. A gyásznapból az összetartozás érzését erősítő ünnepnap lett, mely az országhatárok két oldalán élő magyarok összetartozását hirdeti – hangsúlyozta.



   A Rákóczi Szövetség nagyváradi szervezete és a Pro Partium Egyesület közös rendezésében egy közel ötvenfős kirándulócsoport látogatott el Budapestre, és vett részt a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott budafok-nagytétényi megemlékezésen.
   A Nagy József Barna irányításával szerveződő kirándulócsoportban egyetemisták, diákok, szülők vettek részt Bihar megye több településéről.
   Vasárnap kora reggel indult útnak a csapat Budafok-Nagytétényre, a megemlékezés helyszínére. 2010 óta minden évben megszervezik a Nemzeti Összetartozás Napját az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve, és a határok által szétszabdalt haza magyarjainak összetartozását hirdetve.
    A rendezvényen – többek között – részt vett Németh Zsolt külügyi államtitkár, Szabolcs Attila Budafok-Tétény polgármestere, valamint Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az ünnepségen Nemcsák Károly Jászai-díjas művész Szép Ernő Imádság című versét adta elő. Szabolcs Attila polgármester köszöntötte a szép számban egybeseregletteket, köztük a határon túlról érkezett vendégeket. A megemlékezésen magyar állampolgársági eskütételre is sor került, mintegy 40 magyar tette le az esküt. „Mi anyaországiak meg sem értjük mit jelent, hogy sokan ismét felvehetik fiatalságuk, őseik állampolgárságát" – mondotta a polgármester.
   A Himnusz következett, amely megteremtette az állampolgárságot igazoló okmányok kiosztása előtt a fennkölt és mélységes hangulatot. A jelenlévők közül néhányan könnyes szemmel és szívre tett kézzel énekelték végig a himnusz sorait. A magyar állampolgárság megszerzése lelki megnyugvást jelent a külhoniak számára, s ezt támasztja alá az egyik idős házaspár szavai, amit a honosítási ünnepség után mondtak a szervezőknek: „köszönjük, hogy befogadtak’’.
   A megemlékezésen beszédet mondott Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki az összetartozás fontosságáról és a határon túli magyarok helyzetének jobbításáról szólt. Mindent meg kell tenni az anyaországban – úgy az államigazgatásban, az önkormányzatokban, a gazdaságban, mint ahogy a szellemi életben – azért, hogy a határon túliak „magától értetődő kapcsolódási pontokat" találjanak – mondotta.
   A Nádasdy Néptánccsoportot színvonalas erdélyi táncokkal és energikus fiatalságukkal kápráztatták el a közönséget.
   Ezt követően Tőkés László erdélyi EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott beszédet, amelynek alapgondolata a nemzeti összefogásra való buzdítás volt. A gyásznapból az összetartozás érzését erősítő ünnepnap lett, mely az országhatárok két oldalán élő magyarok összetartozását hirdeti – hangsúlyozta. Hozzátette: az egybetartozás érzése olyan lelki táplálék, mely a mindennapi kenyérhez hasonlóan létszükséglet.
   Tőkés László ugyanakkor kijelentette: „az erdélyi magyarok nem akarnak az erdélyi szászok, svábok és zsidók sorsára jutni, akiket kemény valutáért árusítottak ki." Magasba emelve egy székely lobogót azt mondta az egybegyűltek előtt: ezt a zászlót senki nem veheti ki a kezünkből, majd idézve Szabó Dezső szavait úgy fogalmazott: megmaradásunk, anyagi és lelki megújulásunk feltétele, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.
   A következőkben Varga Miklós ismert rockénekes gyermekei Varga Vivien és Varga Szabolcs szavalatait hallgathattuk meg, végül koszorúzással és a székely himnusz eléneklésével zárult a rendezvény.
   A Bihar megyei kirándulócsoport számára ezzel nem ért véget a program, ugyanis ezt követően az Országházban tettek látogatást. Budapest legimpozánsabb épületének, a Magyar Országgyűlés székhelyének belsejét – a kupolacsarnokot, a díszlépcsőt, a Szent Koronát és a koronázási ékszekerek, stb. – Potápi Árpád Fideszes képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke jóvoltából ingyenesen tekinthették meg a kirándulók.
   A következő helyszín a Budai várnegyed volt, mely területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Halászbástyáról gyönyörű panoráma nyílik a magyar fővárosra, amelyet örömmel örökítettek meg a kirándulók.
   A tartalmas és kimerítő nap után gazdag élményekkel térhettek haza a Bihar megyei kirándulók.
 
Varga Márton, az EMNT önkéntes gyakornoka 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010