2010. április 29. csütörtök
Send this article Print this article

Az Európai Egyházak Konferenciája Brüsszelben

Tőkés László EP-képviselő 2010. április 29-én Brüsszelben az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches/ CEC) rendezvényen vett részt, melynek témája Felhívás a változásra - Egy igazságos és fenntartható európai gazdaságért volt.

Rüdiger Noll, a rendezvény moderátora kijelentette: az egyház meg van győződve arról, hogy a gazdasági válság sokkal komolyabb, mint ahogy az az EP-jelentésekben szerepel, hiszen az élet minden területére kiterjed, beleértve a politikai intézményekbe vetett megrendült hitet is. Az Európai Bizottság 2010-et a szegénység leküzdéséért folytatott harc hivatalos évének hirdette meg. Noll az EU 2020-as stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósításának módozatait és a szegénység leküzdéséről folytatott beszélgetéseket is határtalannak minősítette.





A konferencia előadássorozatát Ulrich Mueller kezdte, aki beszédét az egyháznak a szegénység leküzdésére irányuló hozzájárulására építette. Véleménye szerint a szegénység és a társadalmi kizártság mind globális, mind európai szinten kihívást jelent, amit a gazdasági válság még jobban felerősített. Ennek feloldására gyökeres távlati változásra van szükség, a keresztény etika mércéjével el kell dönteni, hogy az egyházak milyen mértékben vesznek részt ebben a folyamatban. Az értékek válsága kapcsán egy skót lelkész szavait idézte: „semmit rólunk, nélkülünk, értünk”. Végkövetkeztetésként megfogalmazta, hogy ebben a harcban, mint a legnagyobb, nem-állami szolgáltatónak, az egyháznak stabil és megbízható partnernek kell lennie.

Anne Degrand-Guillaud, az EB által meghirdetett, a szegénység leküzdéséért folytatott harc évének koordinátora az EP 2020-as stratégiájában a szegénység leküzdésére irányuló közös európai platform létrehozását tartotta a legfontosabb célkitűzésnek. A Bizottság képviselője hangsúlyozta: a földrajzi behatárolástól függetlenül jobban meg kell értenünk, hogy valójában mit is jelent a szegénység, és közös felelősségvállalással aktívan be kell vonni az érintetteket a probléma megoldásába.

Tőkés László kettős minőségében vett részt a konferencián: az Európai Parlament Európai Néppárt Kereszténydemokrata képviselőcsoportjának tagjaként, és püspökként. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) leköszönt püspöke felelevenítette: a kommunizmus bukása utáni időszakban a KRE aktívan vett részt a lakosság társadalmi helyzetének javításában. Első lépésekként társadalmi missziókat és diakóniai központokat hozott létre, szeretetszolgálatokat (árvaházakat, öregotthonokat, a cigány misszió házát Nagyváradon), az egyházi alapítású Partiumi Keresztény Egyetem kereteiben beindította a szociális munkás képzést, illetve nemzeti és nemzetközi szinten szorgalmazta az ökumenikus összefogást a kommunista rendszerből örökölt szegénység leküzdésére. Ebben a szegénységben, nyomorúságban a magyar egyházak kettős kirekesztettségnek „örvendhettek”, mondotta a püspök, hiszen nemcsak egyházként, hanem etnikai alapon is elnyomták őket.
Tőkés László közös problémaként jellemezte a szegénységet, amely nemcsak a posztkommunista államokban van jelen, hanem globális szinten is, melynek leküzdésére a keresztény szolidaritás és együttműködés új dimenziókat nyit. Az egyház az európai egység, az európai spiritualitás megteremtőjeként, a szeretet törvényét hangsúlyozva segíthet a társadalmi problémák megoldásában.

Jürgen Klute EP-képviselő (az Egységes Európai Baloldal/ az Északi Zöld Baloldal Képviselőcsoportja), a rendezvény házigazdája a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjaként a gazdasági piac szabályozásáról beszélt. Véleménye szerint a gazdasági politika számos ellentmondást tartalmaz, és egyre több kihívást jelent. Kiemelte, nem elég a szegénységről beszélni – a tehetősebb embereknek nagyobb felelősséget kell vállalniuk. A képviselő a teljes foglalkoztatottság elérését tekinti fő célkitűzésnek és a probléma megoldásának, amelyet egy szociális politika támogatna. Végezetül megjegyezte, „a szegénységet nem Isten adta, a szegénység egy politikai kihívás.”

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a szegénységre és a kiszorítottságra irányuló közfelfogás megváltoztatása hosszú folyamatot fog igénybe venni, a fejlődés elérésére azonban az embereket kell elsősorban összehozni. A Bizottság képviselője zárásképp hozzáfűzte, hogy a szegénység leküzdésére irányuló európai program a 2010-es év lejárta után is folytatódni fog, hiszen a pozitív hozzáállás kialakítása és fenntartása hosszú évek munkájának eredménye lehet. A tagállamok szabályozásait európai keretben kell elképzelni, a megoldás csak egyesített erővel található meg.

Brüsszel, 2010. április 29.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010