2011. június 2. csütörtök
Send this article Print this article

A vallásszabadság megcsorbítása ellen szólalt fel Tőkés László

Tényleges egyházi szabadságot, hitbeli és erkölcsi megújulást sürgetett csütörtökön Kelet- és Közép-Európa számára Tőkés László európai parlamenti alelnök egy gödöllői nemzetközi konferencián.



 
   Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Szászfalvi László vallásügyi államtitkár mellett Tőkés László, az Európai Parlament erdélyi alelnöke is köszöntötte 2011. június 2-án a magyar EU-elnökség keretében szervezett Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd című nemzetközi konferencia résztvevőit, számos magas rangú egyházi vezetőt Gödöllőn.
   Az erdélyi politikus az EP vallási ügyekben illetékes alelnökeként elismerését fejezte ki a magyar EU-elnökségnek azért, hogy Budapest prioritásként kezeli a kultúrák és vallások közötti párbeszédet.
   Mint Tőkés László rámutatott, e tekintetben is tökéletes az összhang az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európai Tanács, illetve a magyar elnökség között, mert mindannyian a sokszínű európai vallási párbeszéd megvalósításán fáradoznak.
   A volt református püspök felvázolta, milyen szerepet játszottak az egyházak a kelet-európai kommunista diktatúrák megdöntésében. „Kivívtuk a szabadságot, a vallásszabadságot, tagjai lettünk az Európai Uniónak. De a posztkommunista társadalmakban még igen sok a feladatunk. A vallásszabadságot alattomos módon csorbítják a volt kommunista országokban” – kifogásolta Tőkés László, majd példaként Romániát említette, ahol az állam még mindig nem adta vissza a kommunizmus idején elkobzott egyházi javak körülbelül hatvan százalékát.
   Az EP alelnöke ezért úgy vélte, „igazság és jóvátételre van szükség Kelet- és Közép-Európában”. Mint fogalmazott, „vallásszabadságra, tényleges egyházi szabadságra, hitbeli, erkölcsi megújulásra van szükségünk, de a szekularizálódott nyugat is példát vehet hithű ortodox vagy hithű muzulmán testvéreink hitbuzgalma tekintetében”. Tőkés László kitért arra, is, hogy a 20. század globális pusztításai nyomán a szeretet kultúrájára van szüksége Európának és a világnak. „A szeretet kultuszára, amelyben az emberi méltóság, az istenarcú ember méltóságát helyreállítják. A tolerancia túlságosan kevés, az csak a minimum-szintet jelenti. Több kell: a szeretet. A Szén és Acélközösség nyomában, amelyből az EU kialakult, egy spirituális Európára van szükség. A szeretetben mi valamennyien – keresztények, muzulmánok, zsidók – megtalálhatjuk egymással a közös nevezőt. Isten gyermekeiként, egymás emberi méltóságát tisztelve találhatunk egymásra” – zárta gondolatait az erdélyi politikus.
   A konferenciát megtisztelte jelenlétével Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet és Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet is.
 
Budapest, 2011. június 2.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010