2011. október 10. hétfő
Send this article Print this article

A nagyváradi Demokrácia Központban járt Székesfehérvár polgármestere

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András hivatalos nagyváradi látogatásának keretében pénteken, 2011. október 7-én felkereste az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia Központot, ahol tárgyalást folytatott a szervezet, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei képviselőivel.



   A városvezetőt elkísérte Róth Péter alpolgármester, Mészáros Attila, Székesfehérvár ifjúsági tanácsnoka, valamint kisfia is. A vendégeket Zatykó Gyula partiumi régióelnök, Csomortányi István regionális szervezési igazgató, Agyagási Ernő és Kiss Zoltán elnökségi tagok köszöntötték a bihari EMNT székhelyén.
   A két királyi város közötti együttműködés lehetőségeiről szólva a székesfehérvári városatya elmondta, hogy meglátása szerint elsősorban a kultúra és a gazdaság terén alakulhat ki gyümölcsöző kapcsolat. Cser-Palkovics András a lokálpatriotizmus megerősítésének fontosságát hangoztatta. Ennek egyik eszköze lehet a városalapító királyok kultuszának fenntartása és ápolása, úgy Székesfehérváron, mint Nagyváradon. Az EMNT vezetői tájékoztatták vendégeiket, hogy ilyen szándékkal szervezik meg november elején a Szent László Napokat, melyre szeretettel várják a székesfehérváriakat is. Továbbá hasonló célokat fog szolgálni a közeljövőben bejegyzésre kerülő Szent László Egyesület is. Elhangzott, azt szeretnék elérni, hogy idővel rendezvényük a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonlóan több ezer magyart mozgósítson szerte a Kárpát-medencéből. Cser-Palkovics András gratulált a kezdeményezéshez, majd viszonozva a meghívást, elmondta, hogy Székesfehérváron is szívesen fogadják azon Bihar megyeieket, akik honosítási kérelmüket nyújtanák be, akárcsak azokat, akik állampolgársági esküjüket tennék le Szent István városában.   
   Az EMNT vezetői több olyan, a kisebbségi létből fakadó problémára is felhívták a székesfehérvári vendégeik figyelmét, melyekkel Nagyvárad magyarsága régóta küzd. A nyelvhasználati jogok érvényesítésének hiánya, a magyar utcanévtáblák ügye, vagy a magyar vonatkozású, pusztulásra ítélt műemlékek sorsa csak néhány azon problémák közül, melyeket húsz év alatt a helyi RMDSZ-nek nem sikerült megoldania. Az újonnan megalakuló Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének prioritásai között szerepel ezen mulasztások pótlása is, és ebben számít az anyaország támogatására. A műemlékvédelem terén hasznos lehet a bihari EMNT számára Székesfehérvár Megyei Jogú Város Főépítészi Hivatalával való kapcsolatfelvétel, annál is inkább, mert a dunántúli városban éppen a közelmúltban fejeződött be a műemlékállomány teljes kőrű felmérése, hangzott el.
   A találkozó résztvevői végül megegyeztek abban, hogy folytatni fogják az egyeztetéseket az együttműködés további lehetőségeiről. 
2011. október 8.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010