2019. november 22. péntek
Send this article Print this article

A KMAT konferenciájáról

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) idei utolsó konferenciáját Horthy Miklós és a Nemzeti Hadsereg címmel rendezte meg a Magyar Kisebbségi Információs Egyesülettel együtt 2019. november 17-én a magyar fővárosban.A budapesti Gellért Szálloda Gobelin termében közel kétszáz érdeklődő és meghívott jelent meg, akiket Tőkés László, a KMAT elnöke nevében munkatársa, Nemes Csaba lelkipásztor, minisztériumi főtanácsadó (EMMI) köszöntött.
A konferencián a Magyarságkutató Intézet három történész munkatársának tartalmas előadása hangzott el. Gulyás László egyetemi tanár Horthy és a versailles-i „békecsinálók” viszonya 1919 második felében című értekezésében kifejtette: 1919 őszén borzasztóan kaotikus viszonyok uralkodtak Magyarországon, az antant Budapestre küldött egy tábornoki bizottságot azzal a feladattal, hogy próbáljanak meg egy olyan kormányt elismertetni, amelyik képviselni tudja Magyarországot a világháborút lezáró békekonferencián. A kutató szerint a bizottságnak feltűnt Horthy Miklós becsületessége, a jó modora, és úgy látták: az ő vezetésével egy olyan kormányt tudnak elhívni a tárgyalásokra, amely alkalmas Magyarország képviseletére. Gulyás professzor szerint az ellentengernagyról az antant képviselői úgy vélték, vezetésével olyan kormányt tudnak elhívni a béketárgyalásokra, amely alkalmas Magyarország képviseletére.
Raffay Ernő a Horthy Miklós kormányzó történelmi jelentősége című előadásában kiemelte: mind a mai napig komoly viták övezik Horthy személyét és a róla elnevezett negyed évszázados korszakot is. Szerinte ma Magyarországon a liberálisok és a szocialisták ugyanúgy gyűlölik Horthyt, mint ezelőtt száz évvel. A történész úgy látja: ennek az az oka, hogy többek között a Tanácsköztársaság után visszaállította a konzervatív-keresztény magyar nemzetállamot.
Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyar Hírlap lapszerkesztője Szegedtől Budapestig. Horthy és a Nemzeti Hadsereg címmel felszólalva kitért arra, hogy bár 1919. november 16-án vonult be Horthy Miklós és a Nemzeti Hadsereg a magyar fővárosba, de ezt megelőzően már létezett ez a haderő. Létszáma 1920 februárjára százezer főre növekedett. Hozzátette: az ún. fehér terrort megpróbálják felnagyítani, de – mint mondta – voltak kilengések, volt népítélet, de közel sem olyan mértékű, mint ahogy azt a kommunisták annak idején lefestették.
Bedő Árpád, a KMAT tikára meglepetést is tartogatott a hallgatóságnak, bejelentve Meister Éva színművészt és Vesztergám Miklós tárogatóművészt, akik egy verssel, valamint egy zeneszámmal egészítették ki a konferencia programját. 

hírek

2020. január 17. péntek
Beszéd az új évi fogadáson

2020. január 17. péntek
Kerekasztal-beszélgetés: milyennek látjuk a romániai forradalmat 30 évvel később?

2020. január 12. vasárnap
Trianon és Temesvár évfordulóinak kettősségében tekintve hátra és előre

2020. január 1. szerda
BÚÉK!

2019. december 31. kedd
Románok közt egy európai

2019. december 28. szombat
Harminc év után újra Menyőben

2019. december 26. csütörtök
30 év után újra Menyőben

2019. december 24. kedd
Áldott karácsonyt!

2019. december 23. hétfő
Hálát adva a megtapasztalt szabadításokért

2019. december 20. péntek
Temesvár forradalma Nagyváradon

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010