2018. április 30. hétfő
Send this article Print this article

A Berde nővérek az erdélyi szellemiség megtestesítői

Szombaton, április 28-án nyitották meg a Festum Varadinum előrendezvényeként a Berde Mária írónő és Dóczyné Berde Amál festőművész pályaképét bemutató kiállítást Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka címmel.



 A Szent László Egyesület és a Balassi Intézet közös szervezésében létrejött tárlatot május 20-ig lehet megtekinteni a Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeumban, amely a váradi várban található.
A Szent László Egyesület részéről Zatykó Gyula megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a történelmi Berde család tagjai az évszázadok során a haza az egyház a tudomány és a művészetek terén alkottak maradandót. Megköszönte a jelen lévő Gergely Istvánné Tőkés Erzsébetnek, a Házsongárd Alapítvány elnökének kitartó munkáját, mely nélkül nem jöhetett volna létre a kiállítás, ugyanakkor köszönetet mondott a tárlat kurátorának, Szebeni Zsuzsának, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja igazgatójának, valamint Angela Lupșeának, a házigazda múzeum vezetőjének. Zárszóként köszönetet mondott a közönség soraiban lévő Tőkés László európai parlamenti képviselőnek is, aki a kiállítás ötletgazdája volt, mivel ő ajánlotta a Szent László Egyesület figyelmébe a korábban más erdélyi városokban is bemutatott anyagot.
 

 
Lupșea igazgatónő örömének adott hangot, hogy a Balassi Intézet már második kiállítását mutatja be a nagyváradi várban, és kifejezte reményét az intézményközi együttműködés folytatását illetően. A maga során Szebeni Zsuzsa irodalom- és művészettörténész hangsúlyozta, hogy az eredetileg a reformáció 500. évében létrejött tárlat, azaz a két művésznő életpályájának bemutatása nélkül nem lett volna teljes a félévezredes jubileum. A kiállítás kurátora köszönetet mondott Tőkés Eszternek, köszöntötte a jelen lévő Dóczy Alpár festőművészt is, Berde Amál dédunokáját, akin keresztül köszönetet mondott az egész Berde családnak és a kiterjedt rokonságának. E család közös, tudatos művészetszeretete nélkül nem jöhetett volna létre e jelentős tárlatanyag bemutatása, melynek nagy része magángyűjteményekből származik.
Tőkés Erzsébet felszólalásában a Berde famíliával és Dóczyné Berde Amállal kapcsolatos emlékeit osztotta meg. „Családjainkat Kolozsváron az érték, az életmód, az eszmények, a kultúra, egyszóval az erdélyi szellemiség kötötte össze. A Berde család nem zászlót lengető magyarsággal, hanem a mélyben gyökerező hűséges szolgálattal élt a közösségért” – emlékezett vissza a Házsongárd Alapítvány elnöke.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010