2011. július 8. péntek
Send this article Print this article

Küzdelem az elanyagiasodott világgal szemben

Július 4–8. között tartották a lelkészek és vallástanárok számára hagyományos módon megszervezett továbbképző tanfolyamot Nagyváradon, a református püspöki palotában. Tőkés László, az EP-alelnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke Európa és kereszténység címmel tartott előadást.



   A Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, valamint a Pedagógusok Háza 2011. július 4–8. között tartotta a lelkészek és vallástanárok számára hagyományos módon megszervezett továbbképző tanfolyamát Nagyváradon, a református püspöki palotában. Az ötnapos képzés programját a lelkiség tárgyköréhez tartozó szakmai értekezletek és a napi áhítatok mellett könyvbemutatók és más kulturális események is gazdagították. Hermán M. János, a Teológiai Intézet igazgatója nyitotta meg a szakmai programot, majd nyitó áhítatot tartott Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Az előadók sorában megemlíthetjük Fejes Rudolf Anzelm apát-kanonokot, Zászkaliczky Tamás orgonaművészt, valamint Hannie Herman-Mostert, Tunyogi Lehel, Herdean Gyöngyi, Péter István, Péter Csaba, Soós József Tamás, Pálfi József, Zalatnay István és Juhász Tamás lelkipásztorokat. A továbbképző tanfolyam utolsó napján, pénteken mutatták be az érmihályfalvi id. Szilágyi Ferenc Sztálin csokoládé című könyvét, mely Tőkés László EP-alelnök központi irodájának támogatásával jelenhetett meg.
   Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke Európa és kereszténység címmel tartott előadást. Az igei bevezető Jakab apostol 4,17 verse alapján szólt. A volt temesvári református lelkipásztor felelevenítette: 1989-ben, a Szilágycsehben összegyűlt lelkipásztorokkal közösen elhatározták, hogy mindent másképpen csinálnak, de rá kellett ébredniük, hogy nemcsak az ateista diktatúra akadályozta hitük gyakorlását, hanem a belső gyengeség is. Rámutatott arra, hogy egy lelkészi szolgálat legnagyobb hiányossága a jó cselekedet elmulasztása, illetve a lelkesedés hiánya. Az Európai Unió, és általában a nyugati országok szekuláris vallástalanságával kapcsolatosan az erdélyi képviselő elmondta: „A mi kereszténységünk többletet jelent a nyugati elvallástalanodott országokkal szemben. Egy anyagias Európának szüksége van egy spirituális Európára is.” Véleménye szerint keresztény hívőnek lenni egyben nemzeti szolgálatot is jelent, mely többek között az elanyagiasodott világgal szembeni küzdelmet is magába foglalja. Az Európai Unióban nehéz elfogadtatni azt, hogy az egyházat komolyan kell venni, a hitéleti alkalmak is csekély jelenléttel zajlanak az EP-ben. Mindezek mellett a Lisszaboni Szerződés 17. cikkelyének értelmében az Európai Unió „nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet” tart fenn az egyházakkal és vallási szervezetekkel vagy közösségekkel.
   A lelkész- és vallástanár-továbbképző az oklevelek kiosztásával, illetve Vinczéné Pálfi Judit előadótanácsos, csillagvárosi lelkipásztor áhítatával zárult.   
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010