2019. január 31. csütörtök
Send this article Print this article

Vita a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről

Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének előterjesztésével vette kezdetét január 30-án a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló vita az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.



Amint arra hozzászólásában Tőkés László EP-képviselő is rámutatott, az újabb magyarellenes parlamenti akció egyenes folytatását jelenti Judith Sargentini zöldpárti képviselő tavaly szeptemberi jelentésének, amely a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás beindítását kezdeményezte Magyarország ellen. A magyarfóbiájáról elhíresült holland politikus szerint azért volt szükség a magyar kérdés újbóli napirendre tűzése, mivel Magyarországon napról napra romlik a helyzet, és – úgymond – „haldoklik a demokrácia”.
Több balliberális és hozzájuk csatlakozva néhány néppárti képviselő valóságos bűnlajstromot olvasott a magyar kormány fejére. Velük szemben Deutsch Tamás fideszes képviselő Magyarország újbóli pellengére állításának valódi okát abban látta, hogy a bevándorláspárti politikusok a közelgő EP-választások kampányrendezvényeként kényszerítették ki a parlamenti vitát, ezáltal zsarolva és gyakorolva nyomást országunkra.
Erdélyi képviselőnk éles szavakkal ítélte el azokat a nemzetidegen magyar ellenzéki képviselőket, akik odahaza a túlóratörvény ürügyén anarchiát gerjesztő, erőszakos demonstrációk, országgyűlési obstrukció és a magyar televízió „megszállása” révén próbálták destabilizálni a törvényes rendet, ezáltal szolgáltatva muníciót a brüsszeli magyarellenes támadásokhoz.
Az EP balliberális magyar képviselői ezúttal sem hazudtolták meg magukat. Szanyi Tibor azzal a valótlansággal mocskolta hazáját, hogy a köztelevízió székházában „verőlegények ütlegelték az ellenzéki képviselőket”. Jávor Benedek Vladimir Putyin rendszeréhez hasonlította Orbán Viktor kormányzatát, melyet – kirívó módon – a jobbikos Balczó Zoltán is szidalmazott.
Melania Ciot, az EU soros elnökségét betöltő Románia európai ügyekért felelős államtitkára a jogállamiság és az alapjogok elvi fontosságát hangsúlyozva, érdemben nem foglalt állást a vitában, melyet amúgy általános érdektelenség övezett.

Tőkés László hozzászólása a Dokumentumok rovatban található.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010