2020. május 26. kedd
Send this article Print this article

Trianon-évforduló: több mint száz helyszínen koszorúznak Erdély-szerte

Sajtótájékoztatót tartott Kolozsváron Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.A sajtótájékoztató elején Sándor Krisztina elmondta: immár tíz éve annak, hogy a magyar Országgyűlés elfogadta a könnyített honosítási eljárást lehetővé tevő törvényt, s ennek megfelelően az EMNT történetében is kiemelt jelentőségűnek tekinthető az elmúlt évtized, valamint a szóban forgó törvény elfogadása, hiszen ezáltal – a magyar kormány stratégiai partnereként – több százezer erdélyi magyarnak segíthettek a magyar állampolgárság megszerzésében. Ehhez kapcsolódva Tőkés László elmondta: az Országgyűlés tíz évvel ezelőtt a határok feletti nemzetegyesítés szellemében fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet.
Az EMNT elnöke reagált Klaus Iohannis román államelnök magyarellenes megnyilvánulásaira is. Tőkés László – utalva Klaus Iohannis nyilatkozatára, valamint a magyarországi ellenzéki pártok külhoni magyarokkal szembeni viszonyulására – elmondta: szégyenletes, hogy magyar és német kisebbségi viszonylatban a viszálykeltés kapcsolja össze e közszereplőket. Az EMNT elnöke hangsúlyozta: míg Romániában az állampolitika része a magyarellenesség, addig ugyanez az európai színtéren is megfigyelhető, hiszen Brüsszel is folyamatosan támadja Magyarországot. Tőkés László rámutatott: egyedül a nemzeti összefogás az, mely segítségével kivédhetőek a többszintű, súlyos magyarellenességek. „Szolidaritást kell vállalnunk az Orbán-kormánnyal, egymással és a határon túli nemzetrészekkel is, hogy a magyarellenesség politikai vírusával szemben eredményesen védekezhessünk” – mondta az EMNT elnöke. Tőkés László elmondta: sokan úgy igyekeznek hitelteleníteni az Orbán Viktor által képviselt európai nemzetállami koncepciót, hogy azt hangoztatják, az súlyosan hátrányos helyzetbe sodorhatja a határon túli magyar közösségeket. Ugyanígy ellentétbe akarják állítani a magyar állampolgárságot és az önrendelkezési törekvéseket is. „Megítélésem szerint egyfajta harmonizációra van szükség ezen látszólagosan ellentétes fogalmak és politikai célkitűzések között. Meggyőződésünk, hogy az autonómia és a határok feletti nemzetegyesítés a két alappillére nemzeti létünknek. Ennek megfelelően a kettős állampolgárság is csak erősíti politikai identitásunkat és erőnket” – mondta Tőkés László. Az EMNT elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a Trianon-törvény is jól jelzi: a rendszerváltás óta eltelt harminc évben a román nemzetstratégia nem változott, s továbbra is a legfőbb cél az ország homogenizációja, a magyarság kipusztítása és elüldözése saját szülőföldjéről. „El kell érjük, hogy a kisebbségpolitikában és a magyar ügyben is bekövetkezzen a romániai rendszerváltozás. Ebben a vonatkozásban csak radikálisak lehetünk. Nem szabad lenyelni semmiféle egyetemügyet, tilalmi törvényt, megaláztatást, ki kell vívni a teljes nemzeti szabadságot” – jelentette ki az EMNT elnöke.
A trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán (június 4-én) fél ötkor az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt tagjai és szimpatizánsai – legtöbb háromfős csoportokban – Erdély-szerte több mint száz településen helyezik el koszorúikat kiemelt jelentőségű nemzeti emlékhelyeknél, melyek emlékeztetnek a magyarság 1100 éves erdélyi és kárpát-medencei jelenlétére is – számolt be a tervezett akcióról Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: többek között első világháborús és millenniumi emlékműveket, szobrokat és más, kiemelt jelentőségű, nemzeti emlékhelyeket keresek fel. Ezek teljes listáját május 28-án teszik közzé. Sándor Krisztina hangsúlyozta: június 4-én megemlékezésekre és nem ünnepre készülnek, ugyanakkor e dátum mai értelmezéséhez jelentős mértékben hozzájárul az a tény is, hogy Magyarország kormánya június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.
A sajtótájékoztató végén Sándor Krisztina elmondta: június 2-án újra nyitnak a koronavírus-járvány miatt bezárt EMNT-s demokráciaközpontok, s ekkortól már személyesen is fel lehet keresni – ügyintézés céljából – az Erdély-szerte működő irodahálózat munkapontjait, melyeken minden szükséges egészségügyi óvintézkedést megtesznek az ügyfelek biztonsága érdekében. A sajtótájékoztatón elhangzott: a kijárási korlátozások ideje alatt országos telefonos ügyfélszolgálatot működtettek, s ez idő alatt is változatlan igény mutatkozott az EMNT-irodák szolgáltatásaira. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010