2024. január 22. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László és Nagy János megbeszélése

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Nagy János, a magyar Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár 2024. január 22-én délelőtt a nagyváradi elnöki irodában folytattak megbeszélést. Megérkezésükkor a vendégeket üdvözölték az Erdélyi Magyar Szövetség helyi vezetői is. Az eszmecserén részt vett Szilágyi Zsolt, az EMSZ külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, Török Sándor, az EMNT bihari elnöke, valamint Brendus Réka, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője.A budapesti küldöttség a magyar kultúra napja alkalmából érkezett a Körös-parti városba. Bevezetésképpen Tőkés László beszámolt a vendégeknek az előző esti lélekemelő eseményről, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében zsúfolt házzal megtartott ünnepi koncertről, amikor is Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla mutatták be a Rózsa nyílik, szegfű hajlik című előadásukat. Ezt követően a vendéglátók tájékoztatták az államtitkárt és kísérőit az erdélyi magyar autonómiatervezetek nemrég történt újabb parlamenti visszautasításáról, az ehhez kapcsolódó többségi román nacionalista hisztériáról.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aktuális helyzetéről és közösségépítő-szervező tevékenységéről, valamint az idei választások kihívásairól volt szó a továbbiakban. Ez utóbbi kapcsán a püspök hangsúlyozta, hogy a két magyar számottevő politikai erő, az RMDSZ és az EMSZ közötti együttműködéséről a tárgyalások megindultak, és reméli, hogy ezek eredményesek lesznek.

Tőkés László és Nagy János egyetértettek abban, hogy a 35. évfordulón méltóképpen meg kell majd emlékezni a temesvári népfölkelésről és a romániai magyarságnak az 1989-es rendszerváltozásban betöltött jelentős szerepéről.


  hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010