2008. november 17. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László a vallási fanatizmus ellen

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) híradása nyomán a közvélemény megdöbbenéssel szerzett tudomást arról, hogy az iszlám lázadók kezében lévő, dél-szomáliai Kismayo városban egy 13 éves kislányt ástak a földbe és köveztek halálra amiatt, hogy − az elvadult háborús viszonyok között − három férfi megerőszakolta. A helyi milícia iszlám bírósága ekképpen büntette az áldozatot, miközben az erőszak elkövetőinek még csak a haja szála sem görbült.





Történetesen szintén az iszlám követőihez, az iraki siítákhoz kapcsolódik a Moszulban és környékén élő, ősi keresztény közösség kegyetlen üldözése. A Le Monde híradása szerint október hónap folyamán mintegy 2400 családot, összesen több mint tízezer embert űztek el szülőföldjükről, és az erőszakos cselekményeknek tizenöten estek áldozatul. A központilag irányított erőszakhoz feltehetőleg az Al Qaida terrorszervezetnek is köze van. Az üldözöttek vallási vezetői az iraki kormány beavatkozását kérték, mivel a helyi rendőrséget szintén a siíták irányítják. Október végén a Vatikán is felemelte a szavát a megfélemlített iraki őskeresztények védelmében.

Tőkés László
európai parlamenti képviselő az isteni irgalom és a krisztusi szeretet, az európai tolerancia és a keresztény szolidaritás szellemében szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén az áldozatok és az üldözöttek védelmében, a vallási fanatizmus és idegengyűlölet ellen − az Európai Közösség állásfoglalását és cselekvő fellépését sürgetve a felvetett esetekben.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája

F e l s z ó l a l á s
a vallási fanatizmus áldozatai és üldözöttei védelmében

„Irgalmasságot akarok és nem áldozatot” – visszhangzik a lelkünkben Jézus szava (Mt. 9,13), amikor a világban elharapózott sok erőszakossággal és kegyetlenséggel találkozunk. A terror és az erőszak még fájdalmasabb, hogyha azt a fundamentalista vallásosság vagy a vallási kizárólagosság jegyében követik el – hiszen Isten szeretete kizárja a kegyetlen erőszakot és az idegengyűlöletet.

Éppen ezért tiltakoznunk kell annak a dél-szomáliai, tizenhárom éves gyermeklánynak a brutális kivégzése ellen, akit minekután három férfi megerőszakolt, a lázadók iszlám bíróságának az ítélete alapján megköveztek – miközben a bestiális erőszaktevőket futni hagyták.

És tiltakoznunk kell az iraki kisebbségi keresztények üldözése ellen, akiknek ezreit űzték el lakóhelyükről – Moszulból és vidékéről – a militáns siíták, és tartják félelemben és gyilkolják őket.

Európai kereszténységünk, a vallási tolerancia és az ökumenikus testvériség szellemében az Európai Közösségnek fel kell emelnie szavát és cselekednie kell a vallási erőszak áldozatainak és üldözötteinek a védelmében!

Strasbourg, 2008. november 17.

Tőkés László
EP-képviselő



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010