2017. november 19. vasárnap
Send this article Print this article

Román–magyar konferenciát tartottak Nagyváradon

A nagyváradi városháza tanácstermében szervezett román–magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a Recontructio Egyesület közreműködésével 2017. november 17-én. Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester tanácsadója köszöntötte a megjelenteket, majd Florin Birta, a város egyik alpolgármestere szólt a részvevőkhöz.



 Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta: a tanács román–magyar konferenciáját immár ötödik alkalommal szervezik meg, mely fölöttébb szükségessé vált a jelenlegi párbeszédhiányos világban. „A mesterségesen gerjesztett romániai magyarellenességgel szemben a megbékélést és a párbeszéd lehetőségét keressük, s e célokat szolgálja jelenlegi konferenciánk is” – mondta Tőkés László, aki bemutatta a magyar és angol nyelven már korábban is megjelent, s idéntől románul is elérhető Erdély, Európa tündérkertje című kiadványt. A Bálványos Intézet gondozásában megjelent ismeretterjesztő könyvecske bemutatja Erdély rövid történetét, valamint gazdagon illusztrálva ismerteti a térség történelmi régióit és ezek kulturális sokszínűségét. „Kiadványunkra a romániai modernizáció egyfajta előtanulmányként is tekinthetünk. E modernizáció lényege, hogy az európai regionalizmus szellemében, Románia közigazgatási felosztását a történelmi régióknak megfelelően kellene újragondolni, ennek részeként pedig elkerülhetetlen, hogy a székelyföldi és a partiumi autonómiatörekvésekről is beszéljünk. Mindez nem lehet tabutéma többé, erre hívja fel figyelmet mai találkozónk is, s aki mégis elzárkózik az ez irányú párbeszédtől, az nem tesz mást, mint szőnyeg alá söpör egy kétségtelenül létező problémát” – mondotta Tőkés.


Lucian Boia történész gondolatait is idézve az EMNT elnöke kijelentette: míg a románság a december 1-jei gyulafehérvéri nagygyűlés centenáriumát ünnepli jövőre, illetve az akkori Nagy-Románia létrejöttét, addig az erdélyi magyarság szomorúan emlékezik a történelmi Magyarország és nemzet feldarablásához vezető naghatalmi játszmákra és a trianoni diktátumra.  E meglévő ellentét egyedüli feloldása az lehet, ha a két nép – múltjáról beszélve – a jelenre és a jövőre koncentrál. „Megértésre, toleranciára és empátiára van szükségünk. A centenáriumhoz közeledve nem szabad provokálnunk a románságot, hanem a jövőépítés útjára kell lépnünk” – hívta fel a figyelmet Tőkés László, aki a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva rámutatott arra is, hogy jelenleg Romániában és Erdélyben párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. „Meg kell tanulnunk a közös erdélyi dialektust, mert ez az egyedüli lehetőségünk a jövő építésére” – jelentette ki. Az EP-képviselő úgy vélte: olyan reprezentatív román–magyar dialógusra lenne szükség, amelyben a magyar oldalon a teljes erdélyi magyar társadalom képviselői ott ülnek, és nem a román állam választja ki a tárgyalópartnereit.
A konferencia első felében a meghívott közéleti személyiségek és egyetemi oktatók a közelgő centenáriumi eseményekben rejlő veszélyeket és lehetőségeket elemezték. Moderátorként Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke rendre szólásra kérte Gabriel Andreescu bukaresti politológus, egyetemi tanárt, Dan Mașcát, a Szabad Emberek Pártjának elnökét, Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét, volt államfőjelöltet, Hans Hedrichet, a segesvári Neuer Weg Egyesület elnökét, ifj. Szilágyi Ferencet, a Partiumi Autonómiatanács elnökét és Sabin Gherman kolozsvári televíziós szerkesztőt.
 A nagyváradi konferencia második része a magyar nyelv üzleti életben való használatát járta körbe. Tiboldi László EMNT-alelnök moderálásával előadást tartott Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Beretka Katinka jogász, egyetemi tanár, Gelu Barna, a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöki tanácsadója, Pajzos Csaba, a Romániai Magyar Közgazdászok Társaságának Bihar megyei elnöke, valamint Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája.

(Tőkés László nyitóbeszéde a Dokumentumok rovatban található.)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010