2022. április 5. kedd
Send this article Print this article

Ismét győzött a Fidesz-KDNP a magyarországi parlamenti választásokon

A 2022-es magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti választása volt Magyarországon április 3-án. A választással egy időben népszavazást tartottak.



A választások (végleges, de még nem hivatalos) eredményeképpen a 199 fős törvényhozásban az eddig is kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség megőrizte kényelmes fölényét, várhatóan 135 mandátuma lesz. Az ellenzéki DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd választási koalíciónak 56, a Mi Hazánk Mozgalomnak 7. a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának 1 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe.
A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a választás másnapján közölte: jóval magasabb volt a vasárnapi országgyűlési regisztrált külhoni magyarok száma, mit négy évvel ezelőtt. A hétfői adatok alapján 456 129 külhoni magyar regisztrált, azaz 78 ezerrel többen, mint négy évvel ezelőtt; a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt. A nem végleges adatok szerint a csíkszeredai főkonzulátusra 139 783-an, a szabadkaira 60 913-an, a kolozsvárira 65 474-en, az eszékire 390-en, a lendvaira 149-en, egyéb külképviseletekre pedig 5840-en juttatták el szavazatukat. Közvetlenül a Nemzeti Választási Irodához 34 653 voks érkezett, ami összesítve 307 202 szavazatot jelent. Ezek szerint mintegy 78 ezerrel több külhoni magyar regisztrált, mint négy évvel ezelőtt, és a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt.
Emlékeztetőül: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok csakis a pártlistákra adhatták le voksukat, az egyéni jelöltekre nem, illetve a párhuzamosan megrendezett gyermekvédelmi népszavazás űrlapjának kérdéseire válaszolhattak. A referendum végül érvénytelennek bizonyult, mivel a választásra jogosult magyar állampolgárok több mint fele nem nyilvánított érvényes véleményt.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége és az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága nevében Csomortányi István néppártelnök, az EMSZ társelnöke adott ki közös nyilatkozatot a magyarországi országgyűlési választások nem hivatalos végeredménye ismeretében. Ezt írták: „Sorsdöntő választást tudhat maga mögött a Kárpát-medence és a világ magyarsága. A magyarországi országgyűlési választás alkalmával nem csupán Magyarország kormányának összetételéről dönthettek a magyar állampolgárok, hanem a nemzet jövőjéről, közös sorsunk alakulásáról is. A határok feletti nemzetegyesítés politikájának köszönhetően e kiemelten fontos döntésből a határon túli – és így az erdélyi – magyarok is kivehették részüket, akik megértették: a magyar állampolgárság nem csak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár, s így szép számban adták le szavazatukat. Külön öröm számunkra, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett demokráciaközpontok munkatársai, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség képviselői aktívan kivették részüket a választást megelőző regisztrációs és tájékoztató kampányból, valamint segítettek a levélszavazatok biztonságos célba juttatásában. Irodahálózatunk és képviselőink ismételten jelesre vizsgáztak: közreműködésünkkel közel 70 ezer (68 834) levélszavazat ért célba Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusán.”
A továbbiakban hozzáteszik: „Az idei választás tétje óriási volt: nemzeti közösségünknek a béke, a fejlődés és a nemzeti összetartozás nemes gondolata, valamint a 2010 előtti magyarellenes politika, hazugságözön és balliberális, felforgató értékrend között kellett választania. Örömmel nyugtázzuk: mi, magyarok, ismét jól döntöttünk. Sikerült megvédenünk természetes, keresztény és nemzeti értékeinket, megálljt parancsoltunk (remélhetőleg végérvényesen) a balliberális előre törésnek, a nemzeti oldal pedig soha nem látott egységet tudott felmutatni a legszükségesebb időben. A nemzeti erők győzelme egyet jelent a 2010-ben megkezdett építő munka folytatásával, valamint a napjainkban oly lényeges közép-európai béke megőrzésével. Történelmi időket élünk, s e történelmi idők történelmi léptékben mérve is jelentős személyiségeket, valódi vezetőket követelnek, a választási eredményeket látva pedig kimondhatjuk: Magyarország jó kezekben lesz.”
Az erdélyi polgári-nemzeti oldal képviselői választási kampány során ismét megtapasztalhatták, mit jelent a balliberális oldal álságos „nemzetpolitikája”: míg egyik héten megpróbálták (zártkörű rendezvényeken és titokban tartott sajtótájékoztatókon) behízelegni magukat az erdélyiek szívébe, addig a következő pillanatban ismét magyart magyar ellen uszítottak, mi több, egy szerencsétlenül megszervezett provokációra hivatkozva a teljes határon túli magyarság szavazatának megsemmisítését követelték. „Az erdélyi, magyarországi és Kárpát-medencei magyarok azonban jól ismerik már a bukott baloldal trükkjeit, s ez alkalommal sem dőltek be nekik: a mostani választási eredmények fényében kijelenthető, hogy határozottan a tudomásukra hoztuk: Erdély (és a nemzet) magyarsága nem kér belőlük. Reméljük, utoljára volt szükség véleményt mondanunk e Gyurcsány-vezette, nemzetáruló baloldalról” – fogalmaztak.
A közlemény így zárult: „Ma, amikor a jól megérdemelt győzelemé a főszerep, gratulálunk a választók bizalmát elnyert nemzeti erőknek, kiemelten Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, munkájukhoz pedig bölcsességet, kitartást és erőt kívánunk! Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Szövetség miként eddig, úgy az elkövetkezőkben is a magyar kormány stratégiai partnereként áll az erdélyi magyarság szolgálatában – közös nemzeti célkitűzéseink megteremtése érdekében. Isten áldja Magyarországot!”
Az erdélyi magyar polgári-nemzeti oldal vezetői a választásokat megelőző héten meghívást kapta a magyar fővárosba a kormánypártok eredményvárójára, amelyet vasárnap este tartottak a Duna-parti Bálna rendezvényközpontban, címlapfotónkon többen is láthatók közülük. A Hír Tv tudósítója ideérkezésekor szólaltatta meg Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, a választások végkimenetelét illető megérzéseiről. „Megérzéseim nincsenek, csak reményeim” – felelte a püspök.
Órákon belül kiderült, hogy Tőkés László korábban számos alkalommal megfogalmazott várakozásainak és reményeinek megfelelően alakultak a magyarországi választási eredmények. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010