2008. december 19. péntek
Send this article Print this article

Főhajtás a temesvári hősök előtt

Társadalmi visszarendeződés, megalkuvás, a decemberi eszmékről való lemondás jellemzi a forradalom óta eltelt időszakot – figyelmeztetett szombaton Tőkés László EP-képviselő az 1989-es események évfordulója alkalmával szervezett Hittel, megalkuvás nélkül című sajtóbeszélgetésen, amelyet a Temesvári Református Egyházközség Újvárossy Ernő gyülekezeti termében szerveztek az 1989-es forradalmi események évfordulója alkalmával.





A tizenkilenc évvel ezelőtti események egyik főszereplője elmondta: még ma is sokan megkérdőjelezik az 1989 decemberében a református templom előtt történtek hitelességét. „Vannak, akik egyszerűen puccsnak minősítik az ott” történteket, és úgy vélik, hogy ahhoz csak egy eszköz voltam csupán. Temesváron ‘89-ben egy spontán, valódi ellenállás bontakozott ki. Az viszont elmondható, hogy ennek elfojtására valóban egyféle puccsot rendeztek meg a városban, ami aztán az egész országra kiterjedt” – hangsúlyozta beszédében Tőkés, aki szerint fennáll a veszélye annak, hogy feledésbe merülnek az eredeti forradalmi célok és eszmények.

A püspök szerint a posztkommunista korszakot sajnálatos módon társadalmi visszarendeződés, megalkuvás, a decemberi eszmékről való lemondás jellemzi.

„Lehangoló tapasztalataink szerint a meghátrálás kísértése és veszélye a diktatúra bukása óta is éppen olyan nagy és éppen olyan súlyos következményekkel járhat, mint annak előtte. Tulajdonképpen erről is szól az egész posztkommunista korszak és társadalmi visszarendeződés: az opportunista megalkuvásról, az eredeti forradalmi célok és eszmények feladásáról. Románia félrevezetett népének a meghátrálásáról. Sokak félreállásáról, beletörődéséről. Akik egykor a szabadságért, az igazságért halni mertek volna, most élni nem tudnak, nem mernek érte” – fogalmazott az EP-képviselő.

A nyílt sajtótájékoztató formájában meghirdetett rendezvényen Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke házigazdaként köszöntötte a meghívottakat: Nicolae Corneanut, Bánát ortodox metropolitáját, Nicolae Teodorescu görög katolikus püspökhelyettest, Paul Costin professzort, a Temesvári Zsidó Hitközség elnökét, Florian Mihalceat, a Temesvári Társaság elnökét és Ligia Dugulescut, a Jézus Románia Reménysége Egyesület elnökét, az áldott emlékű Petre Dugulescu volt baptista prédikátor leányát.

Az igazi ökuménia szellemében egymással párbeszédet folytató rövid előterjesztéseket követően a megemlékezők megkoszorúzták a templom falán található, a forradalom kezdetére emlékeztető márványtáblát és Csizmarik László karnagy emléktábláját, akit 1989. december 17-én gyilkoltak meg Temesváron, miközben a „Deşteaptă-te, románé”, azóta államhimnusszá választott dal szövegét osztogatta. Végezetül fejet hajtottak, és elhelyezték a kegyelet koszorúit Újvárossy Ernő sírjánál, akit Temesvár első halottjaként tartanak számon. Tőkés László akkori temesvári lelkész mellett kiálló Újvárossy Ernőt 1989 szeptemberében gyilkolták meg, máig kiderítetlen körülmények között.

Krónika / Tőkés László Sajtóirodája,
2008. december 22.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010