2022. május 20. péntek
Send this article Print this article

Az új magyar köztársasági elnök beiktatása

2022. május 14-én Budapesten beiktatták hivatalába a Magyar Köztársaság a hatodik elnökét, Novák Katalint, akit március 10-én választott meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. Beiktatása előtt ökumenikus istentiszteletet tartottak a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét.



Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdette Isten igéjét ez alkalommal. Novák Katalint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Arszeniosz Kardamákisz, Ausztria ortodox metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája, Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnöke és Balog Zoltán püspök.



Az istentiszteletet követően a beiktatási díszceremónia az Országház melletti Kossuth téren zajlott, zászlófelvonással, katonai tiszteletadással, díszszemlével. Az ünnepségen elhangzott a Rákóczi-induló Liszt Ferenc által zongorára átírt változata, fellépett Rúzsa Magdi énekesnő, az Angelica leánykar és a Honvéd Táncegyüttes. A fellépők Novák Katalinnal és családjával a színpadon énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.



A program nyílt délutánnal folytatódott a köztársasági elnök hivatalában, a budavári Sándor-palotában.
A fővárosi rendezvényen mások mellett részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, számos magyarországi és határon túli magyar közéleti és politikai személyiség, meghívottként köztük volt Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. 




www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010