2018. július 3. kedd
Send this article Print this article

Az osztrák EU-elnökség tevékenységi programjának bemutatása és megvitatása

Közvetlenül azután, hogy folyó év július 1-jei hatállyal Ausztria vette át az Európai Unió soros elnökségét, az Európai Parlament Sebastian Kurz kancellár részvételével vitatta meg az osztrák elnökség tevékenységi programját.



 A mai vitához intézett írásbeli hozzászólalásában Tőkés László európai képviselő kedvező körülményként értékelte azt, hogy az Európai Tanács múlt heti csúcstalálkozóján végre megegyezés született a migráció kérdésében, ami döntő lépést jelent az európai bevándorlási politika átalakításában.
Előzőleg a visegrádi négyek és a szövetséges Ausztria kormányfői Budapesten egyeztettek a migrációs politika általuk követendő új irányvonaláról. Az osztrák kancellár strasbourgi előterjesztésében az általa vezetett elnökség programjának prioritásaiként hirdette meg a biztonság- és védelempolitika megerősítését, az illegális migráció elleni küzdelmet és a kötelező elosztási kvóták elvetését. Erdélyi képviselőnk Magyarország elkötelezett támogatásáról biztosította a „Védelmező Európa” címszavával meghirdetett osztrák programot, sok sikert kívánva a közelgő európai parlamenti választások előtti utolsó teljes körű soros elnökségének.
Antonio Tajani parlamenti elnök – több más hozzászólóval együtt – szintén üdvözölte a bevándorlási politika reformjára irányuló osztrák törekvéseket. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök beszédében azt méltatta, hogy Sebastian Kurz és kormánya programját az Európa-pártiság jellemzi.
Az EP-képviselők hozzászólásai a föltétlen támogatás és az elvtelen támadások végletei között széles skálán mozogtak. Udo Bullmann szocialista frakcióvezető egyenesen az Unió „orbanizálódásáról” beszélt. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető – a tőle megszokott hangnemben – még a migránsválság tényét is tagadta, és a nemzetek Európájával szemben – bevallottan – a föderális Egyesült Európa kialakítása mellett kardoskodott. Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia frakciójának brit elnöke viszont az EU bevándorláspolitikáját „teljes katasztrófának”, liberális kollégája tervét pedig „Európa halálának” minősítette.
Záróbeszédében Kurz kancellár a feléje hangzó vádakat sommás módon azzal utasította el, hogy a migráció ügyében az osztrák program és az Európai Tanács legutóbbi állásfoglalása teljes összhangban áll. Ami pedig Magyarországnak és közép-európai szövetségeseinek a folyamatos „kioktatását” illeti – ezzel kapcsolatban az Európai Tanács új ügyvezető elnöke elfogadhatatlannak tartotta, hogy az Unió egyes országait „másodrendű tagokként” kezeljék.

Tőkés László írásbeli hozzászólása a Dokumentumok rovatban olvasható.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010