2019. december 19. csütörtök
Send this article Print this article

Angyaljárás Tenkén

A karácsonyi ünnepek előtt Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke évek óta felkeres egy-egy olyan közösséget, amely vagy hátrányos, vagy sajátos kisebbségi helyzetben éli mindennapjait.



December 18-án a bél-bihari magyar szórványba, Tenkére látogatott el Nagy József Barnával, a Magyar Polgári Egyesület elnökével együtt, aki évek óta szervezi ezeket a karácsonyi és húsvéti látogatásokat.
Tenkén a helyi iskola magyar tagozatát keresték fel, ahol az előkészítő osztálytól a negyedikig összevontan 19 elemista tanul. A gyermekek és tanítónőik, Illyés Ibolya és Barta Aliz Mária örömmel fogadták a nagyváradi vendégeket. Az iskolába ezúttal az óvodások is eljöttek, akik sajnos szintén nagyon kevesen vannak, alig öten tartoznak a magyar csoporthoz, őket Tóth Borbála neveli.
Nagy József Barna röviden köszöntötte a gyermekeket és az oktatókat, elmondva: a püspök úr minden évben örömmel és szeretettel vállalja ezeket a húsvét és karácsony előtti látogatásokat, angyaljárásokat. A temesvári népfölkelés harmincadik évfordulóján külön méltánylandó ez, hiszen Tőkés László számtalan más elfoglaltsága mellett most is szakított időt arra, hogy együtt legyen a legkisebbekkel.
A püspök a karácsony lényegéről, a szeretetről és Jézus Krisztus születéséről beszélt a gyermekeknek. Mint elmondta, mindig nagy örömmel fordul hozzájuk, hiszen Isten után legfontosabbak a gyermekek. Akiket aztán néhány karácsonyi népi énekkel is köszöntött. A tenkei gyermek egy rövid betlehemes műsorral viszonozták ezt.
A találkozó végén nem maradhatott el karácsonyi ajándékcsomagok kiosztása, amelyeket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Egyesület biztosított.
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010