2018. augusztus 27. hétfő
Send this article Print this article

A Nagybánya Tájképfestő Telep képgyűjteményének átadása

A Nagybányai Művésztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megalakításának 75. évfordulóján, 1996 júliusában Tőkés László püspök kezdeményezésére Magyarláposon nyári festőtelepet szerveztek.



Olyan kulturális missziót vállaltak ezzel, amely biztosította a magyar képzőművészet egyik legnagyobb teljesítményének, a világhírű nagybányai festészet hagyományainak továbbéltetését, valamint a Kárpát-medencei művészek közötti kapcsolatok ápolását. A Nagybánya Képzőművészeti és Kulturális Egyesület 2000-től a felsőbányai Bódi-tónál és környékén, illetve Felsőbányán szervezi meg a Nagybánya Tájképfestő Telep alkotótáborát, mindvégig Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész szakmai irányításával.
Az idei, sorrendben 23. táborban készült munkákból augusztus 25-én nyílott kiállítás a koltói Teleki Sándor Művelődési Házban, amely ideiglenes jelleggel, a Teleki-kastély európai uniós támogatással történő felújítása alatt helyet biztosít a Petőfi Sándor Emlékmúzeum gyűjteménye egy részének is. A tárlatnyitón egybegyűlteket – az alkotótábor részvevőit és az érdeklődőket – Csendes Lajos polgármester és Kádár Heléne múzeumigazgató köszöntötte, majd megőrzésre és állandó kiállítás létrehozása céljából az önkormányzat és a múzeum képviseletében átvették azt a mintegy 350 alkotásból álló képgyűjteményt, amely a Nagybánya Tájképfestő Telepen folyt közel negyedszázados alkotómunka reprezentatív hozadéka. Ünnepélyes alkalmi műsorral a koltói fiatalok Somfa népi együttese szolgált, majd Véső Ágoston tartott beszédet.
Jurecskó László művészettörténész szakmai nyitóbeszédét betegsége miatti távollétében a múzeumigazgató tolmácsolta. Az Academia Humana Alapítvány üdvözletét Varga Károly ny. esperes olvasta föl Wagner Chiyo alapító elnök részéről.
A rendezvény védnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a jó két évtizedes alkotótábor keresztmetszetét és az idei tábor termését bemutató tárlatot megnyitva történelmi kitekintéssel és helyzetértékelő körültekintéssel szólt több olyan dologról, amiről az esemény kapcsán tudni illik és érdemes. Köszönetet mondotta segítőknek és a mindenkori támogatóknak, de mindenekelőtt maguknak az alkotótábor egykori és mostani részvevőinek, a festőművészeknek,akiknek munkája és képadománya ezt az állandó kiállítást alkotja és lehetővé teszi – külön is adózva az időközben eltávozottak áldott emlékének. Egyebek mellett kijelentette: „Huszonkét évvel ezelőtt, a millecentenárium esztendejében a Nagybánya Tájképfestő Telep kulturális misszióra vállalkozott. A nagybányai hagyományok folytatójaként a magyar nemzeti művészet szolgálatába szegődött a globális identitásvesztés ellenében, a határon túli magyar kultúra, illetve képzőművészet szolgálatát vállalva ugyanakkor a külhoni asszimilációs folyamatokkal szemben.”

(Tőkés László tárlatnyitó beszéde a Dokumentumok rovatban található.)

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010