2018. május 20. vasárnap
Send this article Print this article

Zilahon tartotta választmányi ülését az EMNT

Zilahon tartotta idei első választmányi ülését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács május 18-án.



Az esemény résztvevői – az EMNT Országos Elnökségének tagjai, valamint a megyei és széki szervezetek képviselői – áttekintették a legutóbbi (decemberi) választmányi ülés óta eltelt időszak főbb eseményeit, kiértékelték a magyarországi országgyűlési választást megelőző regisztrációs kampányt, valamint a szavazatbegyűjtés folyamatát, végezetül pedig meghatározták az EMNT elkövetkező időszakra vonatkozó cselekvési tervét – különös figyelmet fordítva a 2018–2020-as időszakot felölelő centenáriumi és Trianon-emlékévi programokra.
A tanácskozás Tőkés László EMNT-elnök köszöntőjével és helyzetértékelésével kezdődött, majd Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke tartotta meg beszámolóját. Ezt követően Mátis Jenő, az EMNT országos alelnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt országos választmányának elnöke ismertette röviden a Néppárt jelenlegi helyzetét, majd Csomortányi István, a Partiumi Autonómiatanács alelnöke beszélt tevékenységükről.
Az anyaországi választásokat megelőző regisztrációs kampány, valamint az azt követő szavazatbegyűjtés kapcsán elhangzott: az EMNT demokráciaközpontjainak munkatársai, valamint a Néppárt önkéntesei és önkormányzati képviselői kiemelkedően teljesítettek. A magyar kormány szakmailag legfelkészültebb erdélyi partnereiként, az erdélyi együttműködő szervezetek által összegyűjtött levélszavazatok közel felét (szám szerint 67 264-et) juttatták el biztonságosan a két erdélyi főkonzulátusra.
Az elkövetkező időszak prioritásainak meghatározásakor a választmányi ülés részvevői külön hangsúlyt fektettek a 2018–2020-as időszakban a centenárium és a Trianon-emlékév kapcsán tervezett programokra, amelyeknek a részleteit a későbbiekben ismertetik.
A választmányi ülés keretében a jelenlevő területi szervezetek képviselői beszámoltak megyei, széki szintű tevékenységeikről, a közeljövőben tervezett programokról. Az EMNT választmánya külön értékelte az elmúlt időszak országos rendezvényeit, a tanácskozás végén pedig három alkalmi határozatot is elfogadott – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, az újonnan beiktatott magyarországi miniszterek, valamint a Zilahi Református Wesselényi Kollégium és a restitúciós folyamat témájában.
 
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája nyomán
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010