2013. január 14. hétfő
Send this article Print this article

Újévi fogadást szervezett az EMNT Nagyváradon

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács újévi fogadására került sor 2013. január 13-án. Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában.



   Az est egyik díszvendége dr. Tóth Albert, a Magyar Református Lelkészértekezleti Szövetség elnöke volt, aki igei köszöntőjében a szabad akaratról szólva, döntéseink felelősségére hívta fel a figyelmet. Mint mondotta: választásainkkal nemcsak saját sorsunk alakulását szabjuk meg, hanem az utánunk következő nemzedékét is.  
   A moderátor szerepében Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte a nagyváradi egyházi és polgári közélet képviselőinek népes gyülekezetét.
   Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke, az est házigazdája újévköszöntő beszédében az elmúlt esztendő fontosabb történéseit összegezte, megemlékezve mindazon közismert és megbecsült – nagyváradi – személyiségekről, akik tavaly távoztak az élők sorából. Az említett események sorából kiemelte a Kolozsvári Nyilatkozat elfogadásának húszéves évfordulóját, amely alkalmat teremtett arra, hogy az erdélyi önrendelkezés ügye mellett elkötelezett néppárti politikusok esküt tegyenek az autonómia és a föderalizmus képviseletére. Az EMNT elnöke felhívta a figyelmet: 2013 az Autonómia Éve lesz, amelynek „hivatalos” meghirdetését az EMNT megalakulásának tízedik évfordulójával kötik egybe. Erre február 2-án, a szatmárnémeti Láncos-templomban kerül majd sor, ahol tíz évvel ezelőtt, 2003. február 1-jén tartották a Királyhágómelléki Református Egyházkerület azon rendkívüli és bővített közgyűlését, mely széles körű erdélyi részvétel mellett útjára indította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulásához vezető autonómia-mozgalmat.
   Tőkés László – egyebek mellett – a felvidéki és a délvidéki magyarok melletti szolidaritásvállalás jegyében, Nagyváradon megtartott nagyszabású rendezvényeket is felidézte, melyek szintén fontos eseményei voltak az elmúlt esztendőnek.
   A posztkommunista visszarendeződés veszélyeire figyelmeztetve, az EMNT elnöke elmondta: Románia rekordot döntött a volt szovjet tábor országai között azzal, hogy tavaly decemberben az utódkommunisták ismét visszakerültek a hatalomba. Az egyházak politikai szerepvállalását illetően a Királyhágómellék előző püspöke kijelentette: nem nyugodhatunk bele, hogy történelmi egyházainkat „leszerelték”, „lefegyverezték” és „megalázták”. A nyugati szekularizáció befolyásának növekedésére utalva viszont azt hangsúlyozta: nem hagyhatjuk, hogy egyházaink arra a sorsra jussanak, mint Nyugaton, ahol az üresen maradt templomokban vendéglők, múzeumok jöttek létre.
   A Mindszenty József hercegprímás születésének 120. és Ravasz László püspök születésének 130. évfordulója alkalmából tartott váradi megemlékezések kapcsán Tőkés László „a Nemzet lelkiismereteként” méltatta a nagy elődöket. Miként Makkai Sándor,Erdély nagy református püspöke is megfogalmazta, történelmi egyházaink számára Erdély ügye nem annyira politikai, hanem sokkal inkább: erkölcsi kérdés. – Nekünk is ebben a szellemben kell politizálnunk itt, Erdélyben, kiváltképpen a pártpolitikai és kisebbségi megosztottság körülményei között. „Minél nagyobb a megoszlás, annál nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk annak leküzdésére. „Nem az a megoldás, hogy abbahagyjuk, hanem éppen ellenkezőleg, töretlen hittel kell folytatnunk a megkezdett munkát. (…) Ne bátortalanodjunk el, hanem szorítsuk erősebben egymás kezét” – hangsúlyozta beszéde végén Tőkés László.  
   Az újévi fogadás másik díszvendége, Magdó János kolozsvári főkonzul köszöntőjében szintén az összefogás fontosságát emelte ki. Az erdélyi magyarság jogaiért vívott küzdelmek tekintetében a főkonzul megkülönböztette „a mindennapi élet síkját” és az „anyagiakon túli, számokkal nem leírható dolgok síkját”. Kifejtette: az előbbi fontosságán túlmutat az utóbbi, amely azt érzékelteti, milyen az erdélyi magyarság belső tartása, lelkiállapota. Ez ügyben viszont áttörő sikereket csak kitartó építkezéssel, közös erőfeszítéssel és összefogással érhetünk el – szögezte le a főkonzul.
   Az est további részében a Közjó Szolgálatában Díj ünnepélyes átadására került sor, amelyet idén a honosítás, illetve visszahonosítás lebonyolítása terén elért eredményei elismeréseképpen az EMNT nagyváradi irodája kapott. Laudációt mondott Kavinszki András, a nagyváradi Magyar Állampolgárok Klubjának elnöke, majd az iroda munkatársainak nevében Nagy József Barna irodavezető, az EMNT régióelnöke vette át a díjat és mondott köszönetet a kitüntetésért.
   A hagyományokhoz híven az újévi fogadáson jótékonysági adománygyűjtést hirdettek, ezúttal a resicabányai szórványmagyarság, illetve az alig két évvel ezelőtt alapított magyar óvoda javára. Az adománygyűjtést dr. Hermán M. János előadó-tanácsos hirdette meg, majd Medgyasszai Attila resicabányai lelkipásztor felesége mondott köszönetet az adományokért. Mint ahogy az az est végén kiderült, az újévi fogadás résztvevői mintegy 5500 lejjel járultak hozzá a nehéz sorsú magyar szórványközösség egyetlen óvodájának fenntartásához.    
   Végezetül Balla Géza ménesi borász rövid borbemutatója után Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke mondott rendhagyó pohárköszöntőt. Mint fogalmazott: nehéz évet tud maga mögött a Néppárt, de a nehézségek nem tántorították el, hanem még kitartóbb küzdelemre sarkallják. 2013 az első „békeév” lesz a párt életében, amikor is nem kell a választási kampányok szorításában cselekedni, ennek köszönhetően pedig több időt lehet fordítani szervezet- és közösségépítésre. A Néppárt elnöke kifejtette: az autonómia-mozgalmak jegyében fog telni az esztendő. Céljuk „visszahozni a mozgalom igazi fényét”, és „erősíteni a részvételi demokráciát”. A küzdelem csak akkor lehet eredményes, ha az erdélyi magyar közösség az ügy mellé áll, támogatja a kezdeményezést, és részt vesz a különböző megmozdulásokon – hangsúlyozta Toró T. Tibor.
   Az újévi találkozó színvonalát több kulturális mozzanat emelte: Péterfy Lajos színművész előadásában Ady-versek hangzottak el, továbbá a Váradi Dalnokok is felléptek. Az est folyamán Márkus Zoltán és zenekara biztosította a muzsikát.
Nagyvárad, 2013. január 14.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010