2012. december 4. kedd
Send this article Print this article

Újdonságok a Partiumi Keresztény Egyetemen

Pető Árpád ausztráliai üzletember, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) egyik jelentős támogatója jóvoltából évi 500 és 1000 amerikai dollár közötti értékű ösztöndíjakban részesülhetnek azok az egyetemi hallgatók, akik kiemelkedő szakmai és közösségi munkát végeznek – jelentették be a felsőoktatási intézmény vezetői 2012. december 3-án megtartott sajtótájékoztatójukon.



   Az ösztöndíj formájában folyósított támogatásban a tehetséggondozást, valamint a hallgatók tudományos és közéleti tevékenységének bátorítását felvállaló Janus Pannonius Szakkollégiumtagjai pályázhatnak. A pályázatok elbírálását meghatározott pontrendszer alapján egy öttagú kuratórium végzi majd el – tájékoztatott Balogh Brigitta egyetemi tudományos titkár a sajtótájékoztatón. Elmondta: ennek nyomán mintegy 15-20 tehetséges diák részesülhet az ösztöndíjban, elsősorban olyan fiatalok, akikre az erdélyi magyar közösség hosszú távon számíthat.
  Tőkés László EP-képviselő, az egyetem elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: fontos, hogy ne külföld számára képezzünk munkaerőt, hanem itthon tartsuk fiataljainkat. Az Európai Parlamentben egyöntetűen elfogadott Az európai felsőoktatás rendszerének modernizációja című jelentés is ezt szorgalmazta – emlékeztetett Tőkés László, a jelentés kidolgozója. A célkitűzések között találjuk ugyanakkor a kelet-közép európai egyetemek nyugat-európai színvonalra való emelését, és az itt élők társadalmi felzárkózásának ösztönzését is, amelyek nélkül a képzett munkaerők „helyben tartása” nem valósítható meg. A Partiumi Keresztény Egyetemet keresztény szellemisége különbözteti meg más egyetemektől, és ennek jegyében működik a továbbiakban is.
   Az egyetem elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: személyi változások történtek a Pro Universitate Partium Alapítvány (PUPA) által létrehozott Partiumi Magyar Művelődési Céh(PMMC) élén miután Horváth István egyetemi tanárt, a Partium Kiadó munkatársát nevezték ki Mostis Gergő utódjának.
  Tolnai István a PUPA kurátora emlékeztetett arra, hogy Pető Árpád ausztráliai üzletember jelentős adományokkal támogatta a PKE informatika laborjának berendezését is. Az egyetem ügyvezető elnöke reményét fejezte ki, hogy a december 9-i választásokkor olyan erdélyi magyar politikusok kerülnek majd be Románia parlamentjébe, akiknek sikerül elérniük, hogy a magyar állam által finanszírozott egyetemek román állami támogatásban is részesüljenek.
  János Szatmári Szabolcs rektor az egyetem időszerű kérdéseiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Rámutatott arra, hogy mozgalmas évet tud maga mögött az egyetem, és hasonlóan tartalmas lesz a következő tanév is. A romániai egyetemek jövőre esedékes felmérése, és a külföldi szakemberek látogatása alkalmat teremt arra, hogy a tanintézmény hangsúlyosabban síkra szálljon a román állami támogatásért. A rektor elmondta: a tanügyi törvény ismételt módosulása – a kétszintű tanárképzési modell bevezetése – pozitívan érintette a Partiumi Keresztény Egyetemet, hiszen ezáltal lehetővé vált a pedagógusok egyetemi szintű képzése a tanintézményben. János Szatmári Szabolcs örömmel tett említést arról, hogy az Erasmus program beindulásával az egyetem több külföldi cserediákot is fogadott, mely egy többnyelvű közeget teremtett az intézmény keretében. Hallagtóik többek között Lengyelországba, Spanyolországba, Hollandiába, Svájcba tanulhattak a programnak köszönhetően. Végezetül a rektor abbéli reményét fejezte ki, hogy a partneri kapcsolatok további bővítésével még több fiatalnak adódik lehetősége a külföldi egyetemek látogatására, és az ott szerzett ismeretek itthoni kamatoztatására.
Nagyvárad, 2012. december 3. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010