2013. május 26. vasárnap
Send this article Print this article

Új „csillagfény” a hajdúváros egén

Nagyszalonta központjában, a helyi református templom mellett május 25-én délután az Erdélyi Magyar Néppárt, karöltve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, ünnepélyes keretek között megnyitotta azt a közösségi házat, amely egyben dél-bihari szórványközpontjaként fogja össze az új irányt képviselő magyarságot, részükre ad eligazodási pontot.



   Az ünnepélyes megnyitó a Szózat eléneklésével vette kezdetét, majd Tőkés László EP-képviselőnek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének az avatóbeszédével folytatódott. A volt református püspök – úgy is, mint a Néppárt védnöke – rövid áttekintését adta az 1989 utáni kisebbségi jogküzdelemnek, a jelen helytelen politikai irányvonalának kialakulását ismertetve: „A vonat, melyen utazni vagyunk kénytelek, rossz irányba halad! Ezért vagyunk kénytelenek váltani – új pártokra és civil szervezetekre van szükségünk, amelyekbe azért tömörülünk, hogy segítsenek nekünk helyes irányt mutatni. Szembe kell mennünk a széllel, nehéz dolgunk van és lesz! Meghátrálnunk nem tanácsos: nemzetünk, magyarságunk, megmaradásunk buzdít küzdelemre” – biztatott a romániai rendszerváltás egyik elindítója.
Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke a szórványban élő magyar közösségek megmaradásáért, megmentéséért való kiállásra és munkára buzdított. „Sajnos, ködös levegőben tengődünk! Tisztánlátásra van szükségünk! Épp ezért: élettel, odaadó tevékenységgel, lélekkel kell megtölteni ezt a házat, melynek születésénél bábáskodtunk, felavatásán örvendezünk.”
   Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere testvériséget sugárzó hozzászólásában Szabó Dezsőt idézte: „Minden magyar felelős minden magyarért”, ezért segítő kezet kell nyújtani egymásnak – mondotta. Egyre többen kell legyünk, és többen kell lépnünk a helyes irányba vivő közös útra. Aki nem cselekszik jót, hasznosat, a bűnt favorizálja – zárta szavai Szalonta testvérvárosának elöljárója.
   Az egyetértés szellemében szólt Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke és Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke, az előrehaladás mellett téve le voksukat. Csak a sikert ismerjük: Hajrá Néppárt! Hajrá magyarok! – hangzott a buzdítás, melyet a hallgatóság lelkes tapsa kísért.
   Végül, de nem utolsó sorban Balogh János, a Néppárt helyi elnöke mondott köszönetet azoknak, akik hozzájárultak az irodaház kialakításához. Nagyszalonta és a régió mindazon magyarjai számára nyitva áll a ház, akik a nemzeti gondolat jegyében kívánnak tevékenykedni. Keressék fel azok is, akik a magyar állampolgárság megszerzése, illetve visszaszerzése kapcsán igényelnek segítséget. Félelemmel sem politizálni, sem jövőt építeni nem lehet! Mi bátrak vagyunk és belevágtunk, íme a bizonyíték: ma ezért ünnepelhetünk, avathatjuk új székhelyünket, amely új „csillagfény” Nagyszalonta egén – mondotta.
   Az ünnepi beszédek között Sztoika Gábor és Sztoika Roland gitárosok kettőse az alkalomhoz illő muzsikával, énekszámokkal tették emlékezetesebbé a székházavatást, ami a nemzeti színű szalag Tőkés László és Balogh János általi átvágásával csúcsosodott ki. A szép számú jelenlévő – nemcsak helybéliek, hanem környékbeliek és a határon túlról érkezettek is – ezt követően birtokba vette a házrészt, annak udvarát és kiskertjét, itt mindenki kézhez kapta az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének első havilapját, amely Csillagos Hírek címen jelent meg. Ekkorra már elkészült a jóízű bográcsos bélfenyéri módra, melyből mindenkinek bőven kijutott. Sötétedésig folytatódott a hangulatos, barátságos társalgás, ami énekszóval zárult. 
Sára Péter

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010