2019. június 5. szerda
Send this article Print this article

Trianon 99 – megemlékezés Monoron

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Monor Város Önkormányzata 2019. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján megemlékezést szervezett, amelynek Tőkés László európai parlamenti képviselő volt a díszvendége.



A monori Vigadó patinás dísztermében egybegyűlteket Pogácsás Tibor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz–KDNP) köszöntötte. Beszédében emlékeztetett rá, hogy a múlt század első évtizedeiben sikeres magyar nemzetet tört szét a Trianonban köttetett paktum, melyben sok európai nagyhatalom önző érdeke érvényesült a magyar nép érdekei rovására.
A megemlékezés Tőkés László előadásával folytatódott. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy milyen fontos a nemzetegyesítés szándéka és lehetősége. „Trianon centenáriuma szinte egybeesik a szovjet kommunista diktatúra összeomlásának, a Ceaușescu-rezsim bukásának, illetve a temesvári népfelkelésnek a 30. évfordulójával. 1989 szabadító karácsonyán – a berlini fal összeomlását követően – a bennünket egymástól elválasztó országhatárfalak is ledőltek, és ezáltal végre megteremtődtek a nemzeti egymásra találás és együvé tartozás előfeltételei – mondotta az európai parlamenti képviselő. Ezt követően számba vette a határok fölötti nemzetegyesítés különféle kormányok idején végbement fejlődéstörténetét, külön is méltatva az Orbán Viktor vezette nemzeti kormányok ebben játszott meghatározó szerepét. Elmondta, mennyire fontos, hogy minél többen valljuk az anyaországban és annak határain kívül is a közösségé válás igényét, a nemzet szétszakadozott egységének helyreállítását.
 
 

A program részeként fáklyás emlékmenet kísérte az országzászlót a Gera kertben található, közadakozásból 1935-ben állított monori Trianon-emlékműhöz. Itt Tőkés László püspök mondott imát és áldást, majd az emlékezés koszorúinak elhelyezését követően a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget a méltó megemlékezés – adta hírül a monori önkormányzati portál.

Tőkés László beszéde a Dokumentumok rovatban található.  


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010