2011. március 4. péntek
Send this article Print this article

Toró T. Tibor tisztázó nyilatkozata

„Tőkés László el sem ment az RMDSZ-kongresszusra”, „meg sem hívták”, „nem is kellett meghívni”, „nem készített beszámolót úgy, ahogyan a másik két EP-képviselő” – ilyen és hasonló fordulatokkal volt tele a sajtó a romániai magyar szervezet országos összesereglését követően.



   Nem akartunk ezzel a számunkra nem különösebben fontos kérdéssel foglalkozni, ám mivel a magyar nyelvterület elemzői, publicistái mai napig fontosnak tartják ezt a kérdést utánlövéseikben így vagy úgy felmelegíteni, a tisztázás szándékával leszögeznénk a következőket:
   Tőkés László, az Európai Parlament erdélyi alelnöke nem kapott meghívót a kongresszusra. Tudomásunk szerint mivel EP-képviselőként alanyi jogon járt neki a küldötti státus, ezért formailag nem is kellett volna kapnia, vagyis ha szükségesnek tartotta volna a jelenlétét a rendezvényen, akkor – ismételjük: formailag – az alapszabályzat értelmében senkinek nem lehetett volna kifogása ez ellen.
   Éppen ezért értelmetlen és érthetetlen számunkra Kovács Péter kongresszusi biztos nyilatkozata – és talán itt kell keresni a félreértések forrását –, mely szerint a „magyar összefogás képviselőjeként” nem látták „indokoltnak a kongresszuson való jelenlétét”.
   Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egyáltalán nem szándékozott részt venni a jóelőre megírt forgatókönyv szerinti elnökválasztáson, másrészt már korábban elfogadta a meghívást Magyarország bakui nagykövetségének felavatására, amely kötelezettségének éppen azokban a napokban eleget is tett.
   Fontos hangsúlyoznunk továbbá, hogy Tőkés László a választást megelőzően többször is hangot adott abbéli véleményének, hogy különösképpen egyik jelöltet sem támogatja, mivel véleménye szerint az RMDSZ-en belüli változás lehetősége még mindig Markó Béla kezében van; a kérdés csupáncsak az, hogy a Szövetség volt elnöke mennyire képes megszüntetve-megőrzött hatalmának (ön)korlátozására. Ebből következően az EMNT elnöke senki által nem „üzent”, senki beszédét nem „diktálta”, egyáltalán semmilyen módon nem kívánta befolyásolni a „korszakkoronázó” rendezvény végkimenetelét.
   A versenypárttá alakult volt összerdélyi érdekvédelmi szövetség szervezeti döntései még mindig kihatással bírnak nemzeti közösségünk egészére, éppen ezért az újonnan választott elnöknek sok bölcsességet kívánunk, hogy tisztségét felelősen lássa el – mert éppen a felelősség fogalma az, ami hiányzott a neptunisták szótárából.
 
Nagyvárad, 2011. március 4.
 
Toró T. Tibor
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
ügyvezető elnöke
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010