2012. június 7. csütörtök
Send this article Print this article

Tőkés László: Összpárti fellépésre van szükség Sepsiszentgyörgyön

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Sepsiszentgyörgyön értesült a Ponta-kormány újabb, a magyarság méltóságát sértő határozatáról, amelynek értelmében az ortodox egyház – hosszas jogi huzavona után –megkapta a helyi Román Nemzeti Bank volt székhelyének épületét.



  A Legfelsőbb Bíróság döntésének végrehajtása elleni tiltakozásul, Tőkés László a Demokrácia Központban tartott délelőtti sajtótájékoztatója után a helyszínre sietett, ahol kiderült: Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnöknek sikerült megakadályoznia a határozat végrehajtását, így újabb haladékot nyert a nemes ügy rendezése. Az EP-képviselő a helyszínen lévő újságíróknak bejelentette, hogy minden követ meg fog mozgatni a végrehajtás ellen. Véleménye szerint ez a döntés újabb bizonyítéka a román kormány ortodox egyházzal szembeni favorizmusának, ezért levélben fog fordulni a Román Ortodox Egyházhoz, állásfoglalást kérve ez ügyben. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke rámutatott arra, hogy a román hatalom kettős mércével mér: a tömbmagyar településen az ortodox egyház kezére játszik egy épületet, miközben a magyar történelmi egyházak saját ingatlanjaik visszaszerzéséért küzdenek, immáron több, mint két évtizede. Helyi példaként megemlítette a Székely Mikó Kollégium épületének ügyét, amelynek tulajdonjogát már megint vitatják.
 Tőkés László bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a romániai magyar pártok egységes állásfoglalását az ügy rendezése érdekében, hiszen ez egy olyan magyar ügy, amelyben nincs helye a pártos szembenállásnak.
Sepsiszentgyörgy, 2012. június 7.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010