2012. június 28. csütörtök
Send this article Print this article

Tőkés László és Püsök Csaba levele a Magyar Unitárius Egyház Zsinatának

"Az újraalakult Magyar Unitárius Egyház az egyházegyesítő zsinat után új történelmi időt kezd" - áll Tőkés László és Püsök Csaba a Magyar Unitárius Egyház Zsinatának címzett levelében



Tisztelt unitárius zsinati tagok, kedves nemzettársaink!
 
   Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége nevében gratulálunk a Magyar Unitárius Egyház egységének újbóli megteremtéséhez. E kiemelkedő jelentőségű történelmi esemény jelentős üzenetet közvetít a magyar nemzeti közösségnek: ma, a 21. században Erdélyben újra egyesül az, ami eredendően összetartozott. A számbelileg kisebb létszámmal rendelkező korábbi Magyarországi Unitárius Egyház egyesül az erdélyi anyaegyházzal.
   Az újraegyesítésnek kétségtelen egyháztörténelmi jelentősége van, mely üzenettel bír a Kárpát-medence szétszabdalt térségeiben élő, más felekezetű, saját egyháza iránt elkötelezett, minden magyar számára. Az unitáriusok történelmi cselekedete ezúttal is példamutató a történelmi testvéregyházak számára.
   Az újraegyesítésnek ugyanakkor fontos nemzetpolitikai jelentősége is van. A trianoni diktátumot követő években a határok mindkét oldalán sok helyen újra kellett szervezni a társadalmi intézmények, egyházak rendszerét, hogy azok a megmaradás és a fejlődés további bástyái lehessenek. Az 1989-es népfelkelés óta eltelt huszonkét esztendőben mindannyian megtapasztalhattuk, hogy huszadik századi széttöredeztetésünk túl hosszúra nyúlt. A nacionál–kommunizmus emelte falakat nehéz volt és ma is nehéz ledönteni. Nehéz a párhuzamos, egymásnak gyakran ellentmondó társadalmi építkezést egybehangolni, közös nemzetpolitikát kialakítani. Az unitárius egyház újraegyesítése mindazonáltal azt bizonyítja, hogy lehetséges. Lehet, ha vannak kitartó elöljárók és egyháztagok, akik következetesen hisznek abban, hogy ami összetartozik, annak a közös múlt okán a jövője is közös kell legyen.
   Elismerésünket fejezzük ki mindazok iránt, akik az elmúlt huszonkét esztendőben a két egyházrész képviseletében azon fáradoztak, hogy az újraegyesítés létrejöhessen. Az unitáriusok a közelmúltban is számarányukon felül vették ki részüket a társadalmi építkezésben, a közösségi munkában és a nemzeti érdekképviselet terén. Isten és ember szolgálata mellett mindig is küldetésként élik meg a közművelődés, az oktatás és a társadalmi felelősségvállalás területén kifejtett szolgálatot. Egyházuk lelkészei és világi vezetői számtalanszor állítottak példát szorgalomból, bátorságból, a közéleti kérdések iránti fogékonyságból és áldozatos szolgálatból.
   Az újraegyesítés jelentőségénél fogva a nyugati világnak is üzen, mindazoknak, akik egyáltalán nem ismerik, vagy nehezen értik meg a trianoni döntést és annak következményeit. Üzeni, hogy itt, Kelet-Európa szegletében – a huszadik századi kényszerhatároktól függetlenül – a magyarok összetartoznak. Összetartoznak, és úgy szeretnék alakítani jövőjüket, hogy ami évszázadokig egy volt, az mindörökké egy legyen. A jövő Európája a történelmi régiók és a határok nélküli nemzetek, intézmények Európája – ezt üzeni az unitáriusok történelmi cselekedete.
   Az újraalakult Magyar Unitárius Egyház az egyházegyesítő zsinat után új történelmi időt kezd. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében ehhez kívánunk eredményes közösségi szolgálatot, társadalmi éberséget és az egyház hivatásának hatékony betöltését!
Nagyvárad/Kolozsvár, 2012. június 28.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége nevében,
 
              Tőkés László                                                             Püsök Csaba
                   elnök                                                                 egyházügyi alelnök 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010