2011. november 30. szerda
Send this article Print this article

Tőkés László EP-alelnök találkozója Nikola Poposki makedón külügyminiszterrel

2011. november 29-én, Brüsszelben, az Európai Parlament székhelyén Tőkés László EP-alelnök kabinetfőnöke, Szilágyi Zsolt társaságában fogadta Nikola Poposki makedón külügyminisztert és Andrej Lepavcov uniós nagykövetet.



   A találkozón a külügyminiszter országa jelenlegi politikai helyzetéről számolt be, külön is kiemelve, hogy a kormányzó koalícióban az albán és a török pártok mellett a romák képviselői is helyet kaptak. Makedónia továbbra is elkötelezett az Európai Unióhoz való csatlakozás iránt. Reményeik szerint a decemberi uniós csúcs előrelépést hoz ezen a téren.
   Sajnos, északi szomszédja tagjelöltsége ellenére, Görögország továbbra is makacsul akadályozza a Makedónia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások elkezdését, ezáltal hátráltatva az egész nyugat-balkáni régió integrációját. Mint ismeretes, a görögök történelmi elnevezése miatt blokkolják a volt jugoszláv tagköztársaság csatlakozási folyamatát. A külügyminiszter szerint számos pozitív példa van az ehhez hasonló kétoldalú problémák csatlakozás előtti rendezésére, éppen ezért reméli, hogy rövidesen ez a kérdés is megoldásra talál. A magyar EU-elnökség által nyújtott, korábbi támogatást nagyra értékelve, Nikola Poposki megelégedését fejezte ki, hogy az Európai Bizottság legutóbb egyértelműen a csatlakozási tárgyalások mihamarabbi elkezdése mellett foglalt állást.
   Tőkés László Makedónia integrációs erőfeszítéseinek további támogatásáról biztosította a külügyminisztert és megígérte, hogy a Nyugat-Balkánért felelős parlamenti alelnökként az illetékes fórumokon továbbra is napirenden fogja tartani a kérdést. Az Európai Néppárt küszöbön álló, Marseille-i kongresszusára utalva, az európai testvérpártok lehetséges segítségét is fontosnak ítélte, tudatában annak, hogy nemcsak a közvetlenül érdekelt országoknak, hanem a közös Európának is jól felfogott érdeke, hogy ne maradjon \"fekete lyuk\" a Nyugat-Balkánon, és a térség országai előtt világos európai jövőkép állhasson.
   A tárgyalás végeztével Nikola Poposki miniszter ismételten makedóniai látogatásra invitálta európai alelnökünket.
   Délután az EP Külügyi Bizottsága (AFET) rendezett eszmecserét Makedónia külügyminiszterével. A politikus helyzetismertetőjét követő hozzászólások rendjén a képviselők elismeréssel szóltak a tagjelölt ország teljesítményéről, illetve a reformok terén elért eredményeiről, szinte teljes egyöntetűséggel sürgetve a Görögország által több, mint három éve hátráltatott csatlakozási tárgyalások haladéktalan elkezdését.
   Monica Macovei képviselőasszony állásfoglalásához kapcsolódva Tőkés László a makedón–görög párbeszéd folytatását, illetve a felek közötti megegyezést sürgette, rámutatva arra, hogy a görög \"blokád\" és az Unió ezzel kapcsolatos tehetetlensége magának az európai integrációs folyamatnak a hitelét károsítja.
Brüsszel, 2011. november 29.   


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010