2011. március 23. szerda
Send this article Print this article

Egyperces felszólalás a szabadságért küzdő népek mellett

2011. március 23-án, a brüsszeli ún. miniplenáris keretében Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke nemzeti ünnepünk, Március 15-e, valamint Kossuth Lajos halálának – közeli – évfordulója kapcsán a magyar- és világszabadság összefüggésében foglalt állást az arab, illetve a muzulmán országokban kibontakozott szabadságharcok, illetve a nagyvilág összes, szabadságért küzdő népe mellett.



   A magyar szabadságharc hagyományainak szellemében erdélyi képviselőnk két nemzeti intézményünk, a Kossuth- és a Petőfi Rádió elnevezésének jelképes üzenetét is beszédébe foglalta.
   Ezzel kapcsolatban azt is helyénvaló kimondani, hogy a Gyurcsány-korszak méltó lezárásaképpen éppen ideje volna országos rádióállomásaink eredeti nevét – az általános közkívánatnak megfelelően – helyreállítani.
 
Tőkés László felszólalását mellékelve közöljük.
 
F E L S Z Ó L A L Á S
a magyar- és a világszabadság ügyében
 
 
   A 1848-49-es Forradalomra és Szabadságharcra emlékezve, a világ magyarsága március 15-én tartotta nemzeti ünnepét. Világhírű költőnk, Petőfi Sándor 1849-ben, a szabadságért áldozta életét.
   Március 20-án – halála évfordulóján – a Szabadságharc másik nagy alakjára, Kossuth Lajos kormányzóra, a magyar parlamenti demokrácia atyjára emlékeztünk, aki idegen száműzetésben töltötte élete felét.
   Népünk szabadságszeretetéről a jelképesség erejével tanúskodik az a körülmény, hogy két országos rádióállomásunk éppen Kossuth Lajos és Petőfi Sándor nevét viseli.
   Szabadságharcos költőnk egyik kimagasló versében azoknak a hősöknek állít emléket: „kik érted haltak, szent Világszabadság.”
   A „világszabadságnak” ez a forradalmi szelleme hatotta át egykor a magyar Ifjúságot, és a szabadságszerető Európa is ebben a szellemben áll ki a forradalmi arab Ifjúság, valamint a világ összes, szabadságért küzdő népe mellett.
 
Brüsszel, 2011. március 23.
 
 
                                                                                  Tőkés László
                                                                                  az EP–alelnöke
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010