2016. július 6. szerda
Send this article Print this article

Tőkés László: A szlovák EU-elnökség számára is prioritás a migránsügy

Az Európai Parlament július 4–7. közötti strasbourgi plenáris ülésének egyik fontos témája az Unió elnökségváltása volt. Mark Rutte kormányfő kedden értékelte az előző, féléves holland EU-elnökséget, szerdán pedig Robert Fico miniszterelnök az év hátralévő időszakában esedékes szlovák EU-elnökség prioritásait mutatta be.



Szlovákia első ízben tölti be az EU-elnöki feladatokat. Az elnökség programja négy részre osztható. Az első rész a gazdasági-pénzügyi intézkedések kivitelezésérőlszól: pl. új források megteremtése a kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatásához, az eurózóna stabilitása és regenerálása, valamint további lépések a fiskális integrációhoz. A program második része a holland elnökség örökségének továbbvitelére összpontosít, vagyis olyan kérdéseket szeretnének továbbra is napirenden tartani, mint a klímaváltozás és energiapolitika. A harmadik rész a manapság is aktuális migrációs válság kezelését tartja szem előtt. A tömeges bevándorlást fel kellene váltania az ún. „fenntartható bevándorlásnak”, az újabb migrációs útvonalak szigorú felügyeletének, létrehozva egy intelligens határvédelmi rendszert (európai ESTA-program). A negyedik rész az EU bővítéséről szól: Szlovákia fontosnak tartja, hogy ne szakítsák meg a bővítés folyamatát különösen azon országok esetében, amelyek már a csatlakozási tárgyalásoknál tartanak. Továbbá a szlovák elnökség részt fog vállalni az Egyesült Államokkal kötendő Transzatlanti Kereskedelemi és Befektetési Partnerség (TTIP) tárgyalásainak lebonyolításában is.
A szlovák kormányfő tájékoztatóját követő hozzászólások rendjén Tőkés László erdélyi EP-képviselő az Európai Néppárt frakciójának fenntartott időkeretben a magyar néppárti delegáció tagjaként mondta el, hogy az utóbbi évben kialakult migrációs válság közepette, valamint a britek kiválásáról szóló népszavazás nyomán Kelet-Közép-Európa, illetve a szlovák uniós elnökség jelentősége felértékelődött. Európa ugyanis csak a térség országainak együttműködésével képes jó választ adni az egész kontinens politikai, gazdasági és szociális stabilitását veszélyeztető kihívásokra. Képviselőnk üdvözölte, hogy a szlovák elnökség által meghirdetett prioritások között szerepel a migránsügy hatékony kezelése, ami az EU eddigi elhibázott politikája miatt szinte megoldhatatlan feladatok elé állította a tagországokat. A szlovák EU-elnökség nagy fába vágta a fejszéjét – mondotta Tőkés László –, éppen ezért Magyarország és Románia európai polgáraként sok sikert kíván Szlovákiának az uniós elnökséghez, azzal a reménnyel, hogy a Visegrádi Négyek és a szomszédos nyugat-balkáni országok összefogása képes lesz kiegyensúlyozni Brüsszel és a nyugati tagállamok egyoldalú és tehetetlen befogadáspolitikáját.

(A hozzászólás a Dokumentumok rovatban található.)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010