2012. szeptember 3. hétfő
Send this article Print this article

Tőkés László a nagybányai művésztelep vendége volt

2012. szeptember 2-án, vasárnap délután ünnepélyes keretek között nyitotta meg Felsőbányán idei, sorrendben tizenhetedik alkotótáborát a Nagybánya Művésztelep. Az eddigiektől eltérően, ez alkalommal nem a református, hanem a helybéli római katolikus templomban került sor az eseményre, az ökuménia szellemében.



   Megelőzőleg a művésztelep résztvevői közösen tekintették meg Nagybányán Thorma János festőművész nemzetközi vándorkiállítását. Halálának háromnegyed évszázados évfordulója esztendejében a jeles bányai mester művei Kecskeméten át érkeztek a magyar képzőművészet egykori „fővárosába”, hogy utóbb Stuttgartban, Berlinben, Budapesten folytassák útjukat. Tőkés László püspök, európai képviselő a vándorkiállítás fővédnökeként köszöntötte az egybegyűlteket.
A felsőbányai templomi ünnepélyt Veres Attila igei elmélkedése nyitotta meg. Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész, a telep művészeti vezetője köszöntő beszédében visszatekintett az eltelt másfél évtizedre, felidézve a nagy múltú nagybányai festészet hagyományait folytató festészeti tábor megalakulásának idejét. 1996-ban a Millecentenárium, valamint a Magyar Reformátusok Világtalálkozója kínálta az alkalmat arra, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület kezdeményezésére és támogatásával ez a rangos partiumi művészeti intézmény létrejöjjön.
    Igehirdetésében Tőkés László európai képviselő egykori alapító püspökként méltatta a művésztelep tevékenységét, hangsúlyos módon térve ki a résztvevő művészek szolgálatának nemzeti vonatkozásaira, valamint a művészet „szakrális dimenziójára”. „Az igaz művészet út az Istenhez” – idézte Véső Ágoston találó megfogalmazását.
   A katolikus ifjúság alkalmi műsorát és Lakatos Tibor helybéli református lelkipásztor záróimádságát követően a gyülekezet és a művészek a magyar házba vonultak át, ahol a nemrégen elhalálozott Madarász Gyula debreceni és Ütő Erzsébet máramarosszigeti festőművészek emlékkiállítását nyitották meg. Véső Ágoston meghatódottsággal méltatta a művésztelep két „törzstagjának” emberi és művészi érdemeit.
    A megnyitó rendezvényeket megtisztelte jelenlétével Magdó János újan kinevezett kolozsvári főkonzul. A telep résztvevői között üdvözölhettük – többek között – Szakács Imre festőművészt, a Szentendrei Régi Művésztelep vezetőjét, aki július folyamán a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti karának hallgatóit látta vendégül szentendrei ifjúsági alkotótáboruk keretében.
Nagyvárad, 2012. szeptember 3.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010